Oranje Onder-17 mist WK-finale na strafschoppen tegen Mexico

14 november 2019, 22:38   Bijgewerkt: 14 november 2019, 23:07

Oranje Onder-17 heeft donderdag op het WK in Brazilië naast een finaleplaats gegrepen. De ploeg van bondscoach Peter van der Veen had in de halve eindstrijd het betere van het spel, kreeg meer kansen, maar kwam in negentig minuten niet verder dan een 1-1 gelijkspel. In de strafschoppenserie die volgde, miste Oranje drie keer.

De Nederlandse talenten startten in de halve eindstrijd zonder de geschorste Ki-Jana Hoever en de zieke aanvoerde Kenneth Taylor. Daartegenover stond wel de terugkeer van Mohamed Taabouni, die samen met Jayden Braaf en Naci Ünüvar de aanval vormde. Laatstgenoemde dacht na een klein halfuur de score te openen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd door de scheidsrechter. Op het moment dat het toptalent van Ajax kopte, had de Mexicaanse doelman de bal al in zijn handen.

Een paar minuten later kreeg Jayden Braaf een dot van de kans om alsnog de score te openen. Mohamed Taabouni legde de bal knap neer voor de Manchester City-aanvaller, die met een volley van dichtbij naast schoot. Oranje was voor rust de betere partij en werd naarmate de tweede helft vorderde nog sterker. Dat leverde diverse kansen op. Zo knalde Youri Regeer uit kansrijke positie ruim over, raakte hij even later de lat en slaagden ook Hansen (kopbal) en Braaf (stift) er niet in de ban te breken.

Twintig minuten voor tijd kreeg Oranje loon naar werken: Regeer, die al twee grote kansen had gekregen, opende de score. Dat deed hij op aangeven van Melayro Bogarde, die na een actie op de achterlijn zijn teamgenoot een niet te missen kansen gaf. De buit leek binnen, daar de Nederlandse talenten tot de 0-1 vrij weinig te vrezen hadden van de Mexicanen. Toch kwam Mexico vijf minuten later op gelijkte hoogte: Efraín Álvarez knalde een vrije trap in de kruising, buiten het bereik van doelman Calvin Raatsie. De keeper had even later wel een knap antwoord op een kopbal.

Ondanks een slotoffensief slaagde Oranje er niet in de 2-1 te forceren. Omdat er op het jeugd-WK niet wordt verlengd, volgde na het laatste fluitsignaal direct een strafschoppenserie. Raatsie keerde de eerste Mexicaanse penalty, waarna Ian Maatsen en Ünüvar raak schoten. Vervolgens misten Taabouni en Braaf, waardoor Mexico op matchpoint kwam. Raatsie bracht redding, maar een nieuwe misser van Regeer werd Oranje fataal.

Oranje speelt zondag de troostfinale om het brons. Frankrijk of Brazilië zal dan de tegenstander zijn.