Alles wat je moet weten over de EK-loting mét Nederland

Alles wat je moet weten over de EK-loting mét Nederland

19 november 2019 – Het Nederlands elftal is komende zomer van de partij op EURO 2020 en dat betekent dat 'we' de koker ingaan tijdens de loting op zaterdag 30 november. Hoe ziet die loting eruit, wie zijn de mogelijke tegenstanders en alles wat je nog meer moet weten daarover, lees je hieronder. 
Loting

De in totaal 24 ploegen worden verdeeld over zes groepen, waardoor er uit vier 'potten' geloot gaat worden. In Pot 1 zitten zoals altijd de sterkere landen, in de laatste pot normaliter de minste landen. Die potindeling wordt bepaald op basis van de 'overall ranking in de kwalificatie voor de Europese Kampioenschappen 2020', na afloop van de kwalificatie. Oftewel: als je als nummer één relatief weinig punten pakt, kun je alsnog in pot twee komen, omdat er vanuit de kwalificatie meer nummers één zijn dan poules op het EK (10 kwalificatiepoulespoules, 6 EK-groepen). Van Groep F tot J worden in de overall ranking de resultaten tegen de nummer laatst niet meegerekend, omdat zij een extra ploeg in hun poule hebben ten opzichte van A tot en met E. 

Omdat Nederland een gelijkspel boekte tegen Noord-Ierland en Duitsland won van Wit-Rusland, is Oranje de koppositie kwijt en lijkt het genoegen te moeten nemen met een plek in Pot 2. De Duitsers stevenen af op een status als groepshoofd. Tenzij Die Mannschaft dinsdag morst tegen Noord-Ierland en Nederland doet wat het moet doen tegen Estland.

Lees ook: dit verdient de KNVB door de plaatsing van Oranje voor EK 2020

Groep-indeling

Door de bijzondere opzet van dit EK in meerdere landen, staat voor sommige landen al vast in welke poule ze komen, mochten ze het EK halen (zie onder). Dat heeft te maken met de poules die in bepaalde landen worden gespeeld. Elk thuisland dat zich plaatst, komt automatisch in de poule waarvan hun (hoofd)stad een van de decors is. 

Nederland zit sowieso in Groep C, dat Amsterdam en Boekarest als speelsteden heeft. Oranje speelt haar groepsduels allemaal in de Johan Cruijff ArenA, omdat Roemenië zich niet meer rechtstreeks kan plaatsen. In de thuishaven van Ajax staat overigens ook één achtste finale op het programma, op zaterdag 27 juni, maar dat duel is niet per se gekoppeld aan Oranje. 

Overzicht (uiteraard alleen mits geplaatst):
Groep A: Italië en Azerbeidzjan
Groep B: Rusland en Denemarken
Groep C: Nederland en Roemenië
Groep D: Engeland en Schotland
Groep E: Spanje en Ierland
Groep F: Duitsland en Hongarije

EK 2020: gekwalificeerde landen, alle data en de speelsteden

Geplaatste ploegen

Nederland, Duitsland, Kroatië, Oostenrijk, Oekraïne, Portugal, Spanje, Polen, België, Rusland, Italië, Tsjechië, Engeland, Finland, Frankrijk, Zweden, Turkije, Denemarken en Zwitserland hebben zich reeds geplaatst en dus valt de pot-indeling, met nog enkele wedstrijden voor de boeg, voor een groot deel op te maken. Hoewel er nog het een en ander kan veranderen, zal het niet meer helemaal over de kop gaan. Belangrijke kanttekening: organiserende landen kunnen elkaar niet treffen in de groepsfase. Kort samengevat betekent dit dat Nederland zeer waarschijnlijk tegen Oekraïne gaat spelen, mits er geen veranderingen komen in de pot-indeling. Het zit namelijk zo dat Oekraïne als groepshoofd sowieso Italië, Engeland, Spanje en Duitsland ontloopt. Daarnaast houdt de UEFA uit politieke overwegingen Oekraïne en Rusland uit elkaar en dus blijft de poule van Oranje over voor Oekraïne.

De huidige pot-indeling: 
Pot 1: Italië (24), België (21)*, Engeland (21), Spanje (20), Oekraïne (20), Frankrijk (19)
Pot 2: Duitsland (18)*, Rusland (18), Zwitserland (17), Kroatië (17), Portugal (17), Polen (16)*
Pot 3: Turkije (17), Nederland (16)*, Denemarken (16), Oostenrijk (16), Zweden (15), Tsjechië (15)
Pot 4: Finland (12), Hongarije (12)*, play-offwinnaar, play-offwinnaar, play-offwinnaar, play-offwinaar***

* = heeft nog één wedstrijd tegoed in de EK-kwalificatie

** = nog niet geplaatst voor het EK, speelt dinsdag nog tegen Wales

*** = de play-offdeelnemers komen voort uit de Nations League. De zestien beste landen van dat toernooi die géén rechtstreeks ticket verdienden in de reguliere EK-kwalifactie spelen in poules van vier elk om een ticket. Daarbij spelen de sterkere vier ploegen om één ticket, de nummer vijf tot en met acht, enzovoorts. Op dezelfde manier zoals Nederland afgelopen zomer met Portugal, Zwitserland en Engeland streed om de Nations League-titel, alleen dan voor een EK-ticket. Op dit moment is het nog niet zeker welke landen dat precies zullen zijn, maar de UEFA heeft - om veel gereken te voorkomen - een eigen predictor gemaakt: hier kun je bekijken welke landen in de huidige situatie om de laatste vier EK-tickets gaan strijden. En wie dan exact tegen wie gaat spelen, dat is helemaal een gereken.

Speeldata Nederland

Omdat al bepaald is dat Oranje in Groep C komt, staan de speeldata voor de groepsduels ook al vast. Die drie wedstrijden speelt het Nederlands elftal in Amsterdam, omdat Roemenië zich niet direct gekwalificeerd heeft. De data zijn:

- Wedstrijd 1: zondag 14 juni
- Wedstrijd 2: donderdag 18 juni
- Wedstrijd 3: maandag 22 juni

En voor de positieve mensen onder ons: op 12 juli staat de finale van het EK op het programma.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 16 december 2019

  2. zondag 15 december 2019