Pot-indeling EK: twee zeges gewenst voor het Nederlands elftal

Pot-indeling EK: twee zeges gewenst voor het Nederlands elftal

14 november 2019 – Het Nederlands elftal is officieel nog niet geplaatst voor EURO 2020, maar het kan bijna niet anders of dat wordt komende week wel officieel tegen Noord-Ierland of tegen Estland. Een punt in Belfast is zaterdagavond genoeg, toch is er ook genoeg reden om wél vol voor twee zeges te gaan. Bijvoorbeeld voor een zo gunstig mogelijke loting voor EURO 2020. Op dit moment staat Nederland als nummer één van Groep C virtueel in Pot 1 van het EK. Daarin staan alleen de beste nummers één van alle poules, waartoe Nederland ondanks het verlies tegen Duitsland momenteel behoort. Er hijgen echter wel wat ploegen in de nek van het Nederlands elftal, waardoor zeges gewenst zijn. 

Duitsland is misschien wel de belangrijkste gegadigde om Oranje's plek over te nemen, dat heeft gewoon te maken met het feit dat alleen de nummers één kans maken op een plek in Pot 1. Bij puntverlies van Oranje is de kans groot dat Duitsland ze in de poule passeert en dat we dan direct afglijden naar Pot 3. Immers: elke pot bestaat uit zes landen (4*6=24 EK deelnemers), waardoor er naast de vier minst goede nummers één maar twee plekken beschikbaar zijn in Pot 2. Die zijn nu voor Rusland en Frankrijk, de beste nummers twee van alle poules.

Mocht Duitsland niet profiteren, dan kunnen ook andere nummers één nog over de ploeg van Ronald Koeman heen, waarmee 'we' in Pot 2 kunnen komen. Onder andere Kroatië en Polen hijgen bijvoorbeeld in de nek van Oranje. Let op: niet alle ploegen hebben nog evenveel wedstrijden te spelen in deze stand. 

Pot-indeling op de huidige stand van zaken*:
Pot 1: Oekraïne (19), België (18), Italië (18), Spanje (17), Engeland (15), Nederland (15)
Pot 2: Kroatië (14), Polen (13), Turkije (13), Ierland (12), Rusland (18), Frankrijk (16)
Pot 3: Duitsland (15), Oostenrijk (13), Tsjechië (12), Denemarken (12), Hongarije (12), Finland (12)
Pot 4: Portugal (11), Zweden (9), play-offdeelnemer, play-offdeelnemer, play-offdeelnemer, play-offdeelnemer**

* = Van Groep F tot J wordt in deze ranglijst de wedstrijd tegen de nummer laatst niet meegerekend, omdat zij een extra ploeg in de poule hebben ten opzichte van de rest. Hongarije en Duitsland kunnen niet in dezelfde pot als zij zich beide plaatsen voor EK 2020, waardoor er sowieso nog een wijziging zal plaatsvinden als het exact zo blijft.

** = play-offdeelnemers worden bekend via de Nations League

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. maandag 16 december 2019

  2. zondag 15 december 2019