Schorsingen kwalificatie: dit zijn de regels richting het EK

13 november 2019, 12:12   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De aankomende week worden de laatste duels in de EK-kwalificatie gespeeld en hierna is bekend welke 20 van de 24 landen zich rechtstreeks plaatsen voor de eindronde. In de laatste twee wedstrijden staan er enkele spelers op scherp, maar hoe zit het precies met die kaarten richting het EK van 2020? Welke worden er wél en niet meegenomen?

Bij drie gele kaarten in de EK-kwalificatie is een speler geschorst voor de volgende wedstrijd in de kwalificatie. Na afloop van de kwalificatie worden alle gele kaarten kwijtgescholden. Mocht een speler zijn derde gele kaart in de laatste wedstrijd van de kwalificatie krijgen, zou hij normaliter dus geschorst zijn voor de eerstvolgende wedstrijd. Maar omdat het de laatste wedstrijd betreft, ontvangt hij géén schorsing meer. Deze schorsing op basis van gele kaarten kan dus ook niet worden doorgevoerd naar de play-offs (die nog voortkomen uit de Nations League) voor dit toernooi of het eindtoernooi zelf.

Bij een directe rode kaart ligt dit anders. Mocht een speler een directe rode kaart krijgen, is hij automatisch geschorst voor (minimaal) de volgende wedstrijd. Wanneer de speler de rode kaart in de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatie krijgt, zal de schorsing wél meegenomen worden naar het eindtoernooi. Ook kan het zijn dat de schorsing eerder is opgelopen en over meerdere wedstrijden gaat, dan gaat deze ook mee naar EURO 2020 als de speler in kwestie die schorsing nog niet volledig heeft uitgezeten. Bij de Oranjevrouwen miste Anouk Dekker bijvoorbeeld afgelopen zomer het eerste WK-duel vanwege de directe rode kaart die ze in de laatste wedstrijd van de play-offs opliep. 

Mempis en De Roon op scherp

Oranje-spelers Memphis Depay en Marten de Roon staan in de kwalificatie op twee gele kaarten en zijn bij een kaart tegen Noord-Ierland dus sowieso uitgesloten voor het laatste duel tegen Estland. Wanneer zij die derde kaart pas in het laatste duel met Estland pakken, is er dus weinig aan de hand en worden deze kaarten kwijtgescholden voor het EK 2020.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen