Hier zit de spanning in de EK-kwalificatiepoules C, E, G en I

Hier zit de spanning in de EK-kwalificatiepoules C, E, G en I

16 november 2019 – De EK-kwalificatie gaat vanaf vandaag (donderdag) weer verder. Met nog twee speelrondes te gaan vallen in alle poules de beslissingen, maar waar is het nog spannend? Welke landen strijden nog mee om een EK-ticket en wie zijn allang uitgespeeld? FCUpdate.nl zet de poules C, E, G en I op een rijtje. Groep C

In de groep van Oranje is het nog allesbehalve gespeeld. Met Nederland, Duitsland en Noord-Ierland zijn er nog drie landen in de race voor slechts twee EK-tickets. Nederland en Duitsland hebben evenveel punten, maar Oranje topt op basis van onderling resultaat de groep. Noord-Ierland volgt op drie punten en speelt in de laatste twee duels nog tegen de nummers één en twee in deze poule. Wanneer Nederland en Duitsland hun beide wedstrijden winnen, is er niks aan de hand en gaan zij naar het EK. De Noord-Ieren liggen echter gevaarlijk op de loer om Nederland of Duitsland voorbij te gaan.

Dan moeten zij wel beide wedstrijden winnen – ervanuit gaande dat Oranje en Duitsland hun thuiswedstrijd winnen tegen respectievelijk Estland en Wit-Rusland - en zal het ook het onderlinge resultaat met (een van) beide ploegen in Noord-Iers voordeel moeten uitvallen. Estland en Wit-Rusland zijn al uitgeschakeld in deze groep, maar kunnen in de resterende wedstrijden nog een belangrijke rol spelen in de eindstand van deze groep. Oranje heeft aan een gelijkspel in Belfast genoeg om zich te plaatsen voor het EK en kan zelfs met twee nederlagen nog door.

Lees ook: Dit zijn de mogelijke scenario's voor Oranje richting EURO 2020

Stand
1. Nederland, 15 punten uit 6 duels (+12)
2. Duitsland, 15 punten uit 6 duels (+14)
3. Noord-Ierland, 12 punten uit 6 duels, (+1) 
4. Wit-Rusland, 4 punten uit 7 duels (-8)
5. Estland, 1 punt uit 7 duels (-19)


Groep E

Misschien wel de spannendste poule van allemaal, want alleen Azerbeidzjan kan niet meer naar EURO 2020. Kroatië heeft in elk geval de beste papieren, want een gelijkspel in de laatste wedstrijd tegen Slowakije is sowieso genoeg. De Slowaken spelen enkele dagen later nog tegen Azerbeidzjan, als Wales – dat even daarvoor ook Azerbeidzjan treft - en Hongarije tegen elkaar spelen.

In het meest aannemelijke scenario waarin Azerbeidzjan verliest van Wales én Slowakije, wordt het ongemeen spannend. Slowakije en Kroatië hebben het beide in eigen hand, maar na hun onderlinge duel een van beide niet meer. Wales hoopt in elk geval dat de Kroaten een punt pakken, anders zijn zij uitgeschakeld. Verder kan het alle kanten op, met deze zekerheden:

- Kroatië heeft aan een punt genoeg voor plaatsing
- Hongarije moet Wales vermoedelijk verslaan, want onderling resultaat met Slowakije is minder
- Slowakije is met twee zeges sowieso (Slowakije & Kroatië) door
- Wales moet winnen van Hongarije en Azerbeidzjan, Kroatië moet winnen van Slowakije, dan zijn zij door naar het EK 

Stand
1. Kroatië, 14 punten uit 7 duels (+8)
2. Hongarije, 12 punten uit 7 duels (-1)
3. Slowakije, 10 punten uit 6 duels (+2)
4. Wales, 8 punten uit 6 duels (+0)
5. Azerbeidzjan, 1 punt uit 6 duels, (-9) 

Groep G

Met nog twee speelrondes te gaan, is Groep G al bijna van zijn laatste spanning beroofd. Polen plaatste zich tijdens de laatste interlandperiode voor het EK van volgend jaar, Oostenrijk gaat er waarschijnlijk met het tweede ticket vandoor. Alleen als de Oostenrijkers nog maximaal een punt pakken, hebben Noord-Macedonië en Israël een kans als tweede in de poule te eindigen. Slovenië mag ook hopen, maar alleen bij twee nederlagen van Oostenrijk.

En die ploeg neemt het vanavond voor eigen publiek op tegen Noord-Macedonië. Pakt het team van bondscoach Franco Foda een punt, dan zijn Noord-Macedonië en Slovenië uitgeschakeld en heeft Israël een mirakel nodig. Gaat het onverhoopt mis, dan krijgen de Oostenrijkers dinsdag een herkansing. Het nog puntloze Letland is dan de tegenstander. Kortom: alleen in theorie kan Oostenrijk een toegangsbewijs nog mislopen.

Stand
1. Polen, 19 punten na 8 wedstrijden (+11)*
2. Oostenrijk, 16 punten na 8 wedstrijden (+10)
3. Noord-Macedonië, 11 punten na 8 wedstrijden (-1)
4. Slovenië, 11 punten na 8 wedstrijden (+5)
5. Israël, 11 punten na 8 wedstrijden (0)
6. Letland, 0 punten na 8 wedstrijden (-25)

* = al geplaatst

Groep I

In Groep I is er wat betreft de kwalificatie geen spanning meer: de Belgen gaan frivool naar het EK en Rusland volgt ook. Onze Zuiderburen wonnen alle acht de wedstrijden, scoorden dertig keer en kregen slechts één goal tegen. De Rode Duivels zijn dan ook al met vlag en wimpel geplaatst voor het EK, net als achtervolger Rusland dat drie punten minder heeft. De Russen zouden echter nog aan kop kunnen komen, als ze de laatste twee duels winnen en België met minimaal twee goals verschil verslaan. In het heenduel werd het namelijk 'slechts' 3-1 voor de ploeg van Roberto Martínez dat op bezoek moet in het ijskoude Sint-Petersburg. 

Stand
1. België, 24 punten uit 8 duels (+29)*
2. Rusland, 21 punten uit 8 duels (+23)*
3. Cyprus, 10 punten uit 8 duels (+1)
4. Schotland, 9 punten uit 8 duels (-6)
5. Kazachstan, 7 punten uit 8 duels (-4)
6. San Marino, 0 punt uit 8 duels (-43)

* = al geplaatst

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 6 december 2019

  2. donderdag 5 december 2019