Hier zit de spanning in de EK-kwalificatiepoules D, F en J

15 november 2019, 13:12

De EK-kwalificatie gaat vanaf vandaag (donderdag) weer verder. Met nog twee speelrondes vallen in alle poules de beslissingen, maar waar is het nog spannend? Welke landen strijden nog mee om een EK-ticket en wie zijn allang uitgespeeld? FCUpdate.nl zet de poules D en F - die vandaag in actie komen - in een overzicht. 

Groep D

De spanning is te snijden in groep D. Drie landen strijden om twee EK-tickets. Ierland gaat aan kop, maar speelde een wedstrijd meer dan beide concurrenten Denemarken en Zwitserland. De Ieren zitten vanavond aan de buis gekluisterd als Denemarken en Zwitserland het opnemen tegen respectievelijk Gibraltar en Georgië. De kans is groot dat Ierland verdrongen wordt naar de derde plaats, maar dan is er geen man over boord: komende maandag speelt Ierland in Dublin tegen Denemarken en heeft het dus plaatsing in eigen hand. Zwitserland speelt op hetzelfde moment uit tegen Gibraltar, wat het Alpenland de beste papieren heeft in deze geweldige ontknoping. 

Voor de volledigheid: Denemarken heeft een beter onderling resultaat ten opzichte van Zwitserland, terwijl Zwitserland het in de dubbele ontmoeting beter deed dan Ierland. 

Stand:

1. Ierland, 12 punten uit 7 duels (+12)

2. Denemarken, 12 punten uit 6 duels (+11)

3. Zwitserland, 11 punten uit 6 duels (+7)

4. Georgië, 8 punten uit 7 duels (-3)

5. Gibraltar, 0 punten uit 6 duels (-17)

Groep F

Met het oog op de EK-loting een interessante poule voor het Nederlands elftal. Dat heeft te maken met Roemenië. Om een lang verhaal zo kort mogelijk te houden: als Roemenië zich niet plaatst, speelt Oranje op het eindtoernooi de drie pouleduels in Amsterdam. Wanneer de Roemenen het EK wél rechtstreek bereiken, zit dat land sowieso bij Nederland in de groep. In dat geval speelt Oranje mimimaal twee groepswedstrijden in de Johan Cruijff ArenA en Roemenië twee in Boekarest. Voor het onderlinge duel wordt de locatie geloot.

Roemenië moet voor die rechtstreeks plaatsing wel alle zeilen bijzetten. Vanavond speelt het land voor eigen publiek tegen rechtstreekse concurrent Zweden, dat een punt meer én een beter onderling resultaat heeft. Drie dagen later wacht het reeds geplaatste Spanje en speelt Zweden tegen Faeroër Eilanden. In tegenstelling tot twee jaar geleden duimen we dit keer wel voor Zweden...

Stand

1. Spanje, 20 punten na 8 wedstrijden (+14)*

2. Zweden, 15 punten na 8 wedstrijden (+9)

3. Roemenië, 14 punten na 8 wedstrijden (+9)

4. Noorwegen, 11 punten na 8 wedstrijden (+3)

5. Faeroër Eilanden, 3 punten na 8 wedstrijden (-19)

6. Malta, 3 punten na 8 wedstrijden (-16)

* = al geplaatst

Groep J

Dat Italië – na België het best presterende land in de kwalificatie - naar het EK gaat, is inmiddels een zekerheid. De vraag is: wie gaat er mee? Finland heeft de beste papieren, zeker omdat het naast de voorsprong met Liechtenstein en Griekenland nog de laagvliegers in de poule treft. Achtervolgers Bosnië-Herzegovina en Armenië spelen bovendien nog beide een keer tegen het nog foutloze Italië.

Het Griekenland van John van 't Schip heeft overigens ook nog een theoretische kans: het moet zelf winnen van Finland – dat tegen Liechtenstein maximaal een punt mag pakken. Ook Armenië moet worden verslagen, het liefst met twee treffers verschil, en Bosnië pakt maximaal nog drie punten uit de laatste twee duels, dán gaat Griekenland alsnog naar het EK. 

Stand

1. Italië, 24 punten uit 8 duels (+22)

2. Finland, 12 punten uit 8 duels (+15)

3. Armenië, 10 punten uit 8 duels (+10)

4. Bosnië-Herzegovina, 10 punten uit 8 duels (+10)

5. Griekenland, 8 punten uit 8 duels (-4)

6. Liechtenstein, 2 punten uit 8 duels (-23)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen