Dit zijn de mogelijke scenario's voor Oranje richting EURO 2020

Dit zijn de mogelijke scenario's voor Oranje richting EURO 2020

13 november 2019 – Het Nederlands elftal staat er met nog twee EK-kwalificatieduels te spelen uitstekend voor in Groep C. Zaterdagavond kan de ploeg van Ronald Koeman met een punt in Noord-Ierland zich plaatsen voor EURO 2020, al zijn er meer wegen die naar het eindtoernooi leiden. Een overzicht van de scenario's, waarbij Oranje zelfs met twee nederlagen zich deze interlandperiode nog kan plaatsen. De stand na zes duels
1. Nederland 6-15
2. Duitsland 6-15
3. Noord-Ierland 6-12
4. Wit-Rusland 7-4
5. Estland 7-1

Naar EURO 2020
Dan is het zaak om naast het al uitgeschakelde Wit-Rusland en Estland óf Duitsland of Noord-Ierland minimaal nog onder je te houden (en het liefst allebei). Bij een overwinning of gelijkspel tegen Noord-Ierland, is het EK-ticket op onderling resultaat sowieso binnen. Dat is met een voorsprong van minimaal drie punten in de poule namelijk hoe dan ook beter ten opzichte van Noord-Ierland.

Bij een nederlaag in Belfast hangt het er vanaf hoe groot die uitvalt, aangezien Oranje in De Kuip met 3-1 won van de Noord-Ieren. Een 2-1 nederlaag en zege op Estland is óók sowieso genoeg voor het bereiken van het EK. Mocht Duitsland ook nog een keer verliezen, dan kan de ploeg van Ronald Koeman – dat een beter onderling resultaat heeft ten opzichte van Duitsland – ook met een nederlaag gewoon nog groepshoofd worden.

En met twee nederlagen kan Oranje alsnog door: bijvoorbeeld als Nederland met maximaal één goal verschil verliest van Noord-Ierland en onderuit gaat tegen Estland, maar Duitsland wint van Noord-Ierland. Of: Nederland verliest van Noord-Ierland en Estland, maar Duitsland verliest van Wit-Rusland én Noord-Ierland, dan is er uiteindelijk ook niks aan de hand.

Groepshoofd worden
Zodra Noord-Ierland is uitgeschakeld, kan de blik op Duitsland. Nederland eindigt boven de Duitsers in de poule, mits het net zo veel punten pakt als onze oosterburen in de laatste twee duels. In punten is het momenteel gelijk en in onderling resultaat is Oranje sterker. Net zo veel punten halen als Duitsland is in vrijwel alle scenario's genoeg, behalve als de bovenste drie landen op een gelijk aantal punten komt. 

Mocht Nederland gelijk eindigen met Duitsland én Noord-Ierland, dan bepalen onderstaande criteria de rangschikking, waarbij het Nederlands elftal momenteel op een doelsaldo van +3 staat in de onderlinge duels met Duitsland en Noord-Ierland, boven Duitsland +1 en Noord-Ierland (-4). Mocht Noord-Ierland van Nederland én Duitsland winnen en drie ploegen eindigen op 18 punten, is de kans nog klein dat Oranje het kind van de rekening wordt, tenzij het dus zaterdagavond heel dik verlies in Belfast. 

1. Onderling resultaat
2. Doelsaldo
3. Aantal doelpunten
4. Aantal doelpunten in uitwedstrijden
4. Aantal overwinning
5. Aantal overwinningen in uitwedstrijden
6. Fair Play-ranking
7. Positie in de Nations League

Wat als het fout gaat?
Mocht de kwalificatiereeks onverhoopt tóch mislukken voor het Nederlands elftal, dan is het succes in de Nations League een vangnet voor Oranje. Door de groepswinst in de Nations League heeft Oranje in ieder geval recht op het spelen van play-offs voor plaatsing voor het Europees kampioenschap. Nederland zou dan in een barrage terechtkomen met drie anderen landen die allemaal strijden om één ticket.

Belangrijke data
22 november: loting voor play-offs
30 november: loting EK 2020
26-28 maart: halve finales play-offs
29-31 maart: finales play-offs
12 juni-12 juli: eindtoernooi

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. dinsdag 24 november 2020

  2. maandag 23 november 2020

  3. zondag 22 november 2020