Oranjevrouwen sluiten historisch 2019 in stijl af tegen Slovenië

Oranjevrouwen sluiten historisch 2019 in stijl af tegen Slovenië

12 november 2019 – Net als een maandje geleden heeft het Nederlands vrouwenelftal Slovenië na een achterstand op de knieën gekregen. Destijds was Sherida Spitse beslissend met twee rake vrije trappen, op deze koude dinsdagavond in Arnhem benutte ze twee penalty's. Na de strafschoppen liep Oranje verder uit via twee goals van Vivianne Miedema en werd zo de zesde opeenvolgende zege in de EK-kwalificatie in de wacht gesleept. Met de 4-1 zege op Slovenië komt er een einde aan het topjaar 2019 dat Oranje kende.Een historisch jaar is het geweest voor het team van bondscoach Sarina Wiegman. Oranje plaatste zich op het WK in Frankrijk voor de Olympische Spelen, haalde later de WK-finale en kreeg op die manier nog meer supporters achter zich. Op deze avond speelden de vrouwen daarom in een nagenoeg vol Gelredome, waar de zesde overwinning op rij in de EK-kwalificatiecyclus moest worden geboekt.

Tegenstander daarin was Slovenië, tot nu toe het enige land dat in de kwalificatie tegenstand kon bieden. In Slovenië moest Nederland terugkomen van een achterstand en zich later vanaf een 2-2 stand naar de zege werken. Daar waren twee vrije trappen van Spitse voor nodig. Ongeveer hetzelfde scenario voltrok zich in Arnhem: weer kwam Slovenië op voorsprong en wéér trok Spitse de boel recht. Dit keer deed ze dat vanaf de stip, nadat Jackie Groenen omver was geduwd.

De penalty volgde vier minuten na de 0-1 van Slovenië, die op knullige wijze tot stand kwam. Iedereen liet een indraaiende voorzet vanaf rechts lopen, mogelijk rekende Sari van Veenendaal op de verdediging en andersom. Tot ieders schrik dook vervolgens Kaja Erzen op. De linksback kopte de bal rustig langs Van Veenendaal en zette Slovenië net als vorige maand op voorsprong tegen Oranje.

Vlak na rust ging Erzen echter van hero naar zero. Nadat Slovenië baalde omdat het schot van Dominika Conc voor de lijn werd geblokt door Groenen, veroorzaakte Erzen aan de overkant een strafschop. Ze gleed Miedema onderuit, die na een slim passje van Daniëlle van de Donk op het punt stond om uit te halen. Spitse verscheen daarom opnieuw achter de bal en schoot deze keer raak in de andere hoek: 2-1.

Zo had Nederland eindelijk de gewenste voorsprong te pakken tegen Slovenië. Het moest daarvoor opnieuw diep gaan, maar de vice-wereldkampioen kreeg het weer voor elkaar. Sterker nog, snel na de 2-1 volgde ook de 3-1. Oranje voerde een ingestudeerde corner perfect uit: Merel van Dongen maakte oogcontact met Miedema en legde de bal daarna precies op het hoofd van de spits van Oranje. Heel rustig kopte Miedema de bal in de bovenhoek.

De goal van Miedema was de beslissing in de wedstrijd. Het verzet van Slovenië was gebroken, hoewel er zo nu en dan nog een uitbraak volgde. Desondanks hielden de Leeuwinnen het betere van het spel en maakte Miedema twintig minuten voor tijd haar tweede. Invalster Desiree van Lunteren bediende haar met een prima voorzet en Miedema tikte de bal tegen de touwen: 4-1.

Omdat Daniëlle van de Donk in de slotfase net naast schoot en Groenen de bal op de lat plaatste, bleef het bij 4-1. Zo boekte Oranje de zesde zege in de EK-kwalificatiereeks en is het heel erg goed op weg om plaatsing voor het EK 2021 af te dwingen. Daarnaast zette de nummer drie van de wereld met de zege een mooie streep onder het topjaar dat 2019 was geweest. De volgende officiële interland speelt Oranje in april 2020, in en tegen Kosovo.

Opstellingen en beoordelingen Oranje*:

Sari van Veenendaal 6, Liza van der Most 6 (65. Desiree van Lunteren 6.5), Aniek Nouwen 6.5, Dominique Bloodworth 6, Merel van Dongen 6.5 (79. Merel van Dongen -), Sherida Spitse 7.5, Jackie Groenen 7, Daniëlle van de Donk 7, Shanice van de Sanden 5.5 (73. Lineth Beerensteyn -), Vivianne Miedema 7.5, Jill Roord 6.

Women of the match: Sherida Spitse

*Speelsters moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 14 december 2019

  2. vrijdag 13 december 2019