Fortuna Sittard klopt en passeert ADO Den Haag

9 november 2019, 21:47   Bijgewerkt: 9 november 2019, 21:53

Fortuna Sittard heeft zaterdagavond een zeer belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie. In een heuse kelderkraker werd directe concurrent ADO Den Haag met een 1-0 nederlaag terug naar huis gestuurd. Door de zege heeft Fortuna in elk geval voor eventjes de veertiende plek in handen. ADO staat op de vijftiende plaats en heeft twee punten minder dan de Limburgers.

Aan de kant van de thuisploeg besloot trainer Sjors Ultee zijn elftal op een positie te wijzigen. Na de oorwassing bij FC Utrecht (6-0) verloor verdediger Cian Harries zijn basisplek aan Clint Essers. Alfons Groenendijk hield ondanks de teleurstellende resultaten vertrouwen in zijn manschappen en stuurde dezelfde spelers het veld op als tegen sc Heerenveen (1-1). De eerste 35 minuten gingen geruisloos voorbij in Sittard. De gastheer kwam iets gemakkelijker aan voetballen toe, maar grote mogelijkheden bleven uit.

Deze tegenslag bleek een wake-up call voor ADO, dat uit het niets twee goede kansen wist te creëren. John Goossens schoot een vrije trap van een kleine dertig meter ineens op doel en wist goalie Alexei Koselev bijna te verrassen. De Moldaviër gunde Shaquille Pinas de rebound, maar die was niet aan de centrumverdediger besteed. In de slotseconde van het eerste bedrijf kwam Lex Immers het meest dichtbij namens ADO. Na een nieuwe vrije trap van Goossens knikte hij de bal via de grond tegen de lat.

Na de stormachtige beginfase van de tweede helft kwamen beide ploegen in het vervolg niet tot grote kansen. Een doelpunt van Immers werd afgekeurd vanwege buitenspel, maar daar was geen speld tussen te krijgen voor de Hagenaars. De bezoekers probeerden ten koste van alles voor de verdiende gelijkmaker te zorgen. Die kwam er uiteindelijk niet en de drie punten bleven in Sittard. Na de interlandperiode brengt Fortuna een bezoekje aan PEC Zwolle, terwijl ADO in eigen stadion tegen Willem II speelt.

Opstelling en beoordelingen*

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 7; Clint Essers 6, Martin Angha 6, Branislav Ninaj 6, George Cox 6; Felix Passlack 5.5, Amadou Ciss 6.5, Tesfaldet Tekie 6.5, Mark Diemers 6.5, Jorrit Smeets 6; Bassala Sambou 5.5 (78. Alex Carbonell -).

ADO Den Haag: Luuk Koopmans 6.5; Dion Malone 5.5, Tom Beugelsdijk 5, Shaquille Pinas 5.5, Aaron Meijers 5.5; John Goossens 6.5, Lex Immers 6.5, Danny Bakker 6 (79. Erik Falkenburg -); Elson Hooi 6 (64. Thom Haye 6), Michiel Kramer 3 (46. Tomas Necid 3), Crysencio Summerville 6.

Man of the match: Alexei Koselev

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.