Heerenveen dankt Ejuke voor comeback tegen Sparta

Heerenveen dankt Ejuke voor comeback tegen Sparta

9 november 2019 – SC Heerenveen heeft na twee keer een gelijkspel weer een overwinning geboekt in de Eredivisie door Sparta Rotterdam met 2-1 te kloppen. Door een doelpunt van Lars Veldwijk leken de Spartanen lange tijd over de Friezen heen te gaan klimmen op de ranglijst, maar twee doelpunten van Chidera Ejuke bezorgden de thuisploeg in de slotfase toch nog de drie punten, al was het op basis van de gehele wedstrijd geen verdiende overwinning.Voorafgaand aan de krachtmeting in het regenachtige Friesland was het verschil tussen SC Heerenveen en Sparta Rotterdam slechts twee punten. De winnaar zou goede zaken gaan doen in de strijd om een plekje bovenin de subtop. Dat het duel al om 18:30 uur begon, had nog niet iedereen door. Direct vanaf de aftrap gaf de slapende verdediging van Sparta namelijk al direct een grote kans weg. Bart Vriends liet zich makkelijk aftroeven door Mitchell van Bergen, maar de centrale verdediger van de Rotterdammers had mazzel dat keeper Ariel Harush wel goed bij de les was. Vrij snel daarna dook ook Sparta dreigend op voor het doel van Heerenveen, maar een schot van Ragnar Ache had te weinig kracht.

Doelpunt afgekeurd
Deze twee momenten beloofden veel goeds voor de rest van de wedstrijd, zeker toen na vijf minuten ook al de eerste goal viel. Helaas voor de thuisfans werd de treffer van Heerenveen afgekeurd. Een schot van Rodney Kongolo vloog uitstekend binnen, maar de middenvelder had in de aanloop naar dat doelpunt hands gemaakt. Heerenveen was misschien wel de betere ploeg in het eerste deel van de eerste helft, maar met alleen veel balbezit haal je geen punten. Heerenveen creëerde geen kansen in de vaak kleine ruimtes en het feit dat een slappe poging van Van Bergen het enige schot tussen de palen was, illustreerde dat.

Bij Sparta was de situatie niet veel beter. Al vanaf het begin stond coach Henk Fraser druk te gebaren en aanwijzingen te geven, omdat zijn ploeg meerdere malen de bal makkelijk kwijtraakte aan het zo nu en dan jagende Heerenveen. Tot uitgespeelde kansen kwam Sparta helemaal niet en daarom was het zo verwonderlijk dat de ploeg na 26 minuten op een 0-1 voorsprong kwam. Een perfecte voorzet van Abdou Harroui werd door Veldwijk langs Warner Hahn gekopt nadat de spits verdediger Ibrahim Dresevic aan de kant zette. Helemaal terecht volgens het spelbeeld was de treffer zeker niet, maar het was ook niet zo dat Heerenveen nou aanspraak maakte op de openingstreffer. Afgezien van twee schoten in het zijnet was hun beste kans voor de rust namelijk alleen een schot van Ricardo van Rhijn op de kruising.

Onzichtbaar
De tweede helft begon een stuk leuker dan het eerste bedrijf eindigde, omdat beide ploegen meteen wat kansjes kregen. Sparta kreeg de mogelijkheid op 0-2, maar Veldwijk kopte een corner naast nadat keeper Hahn volledig mis zat. Ook Heerenveen deelde zowaar wat speldenprikjes uit. Een schot van Veerman werd ruim voor de lijn geblokt na terugleggen door Van Bergen en de verder onzichtbare spits Jens Odgaard mikte een bal maar net voorlangs. Bij de Friezen, die zes duels op rij ongeslagen waren, lukte heel weinig. Er was veel balverlies, omdat Sparta stug en bovenal goed verdedigde. Met name voorin bij Ejuke en in mindere mate bij Van Bergen mislukte veel, omdat de Sparta-backs zo'n beetje al hun persoonlijke duels wonnen.

Het duurde tot de laatste fase van de tweede helft voor Heerenveen weer serieus gevaarlijk kon worden en dat zei alles over hoe moeizaam het voor de thuisploeg ging. De eerste aanval waarbij eindelijk alles lukte, was ook meteen levensgevaarlijk. Na een goede pass van Veerman legde Van Bergen de bal terug op invaller Jordy Bruijn die op de voeten van Harush schoot. Het bleek het startschot voor een succesvol slotoffensief van Heerenveen. En uitgerekend de man die totaal niet in de wedstrijd zat, Ejuke, zou de gevierde man blijken.

Een kwartier voor tijd kwam hij eindelijk zijn directe tegenstander Dirk Abels voorbij en krulde hij de bal keurig in de verre hoek: 1-1. Sparta leek daar niet echt van onder de indruk, want een paar minuten later schoot Harroui hard op de lat. Heerenveen kwam echter steeds beter in het spel, gesterkt door die verrassende gelijkmaker. Dresevic schoot een vrije trap maar net over en tien minuten voor tijd was de comeback compleet toen Ejuke zijn tweede van de avond maakte. Opnieuw was hij Abels te slim af en in de korte hoek passeerde hij de blunderende keeper Harush: 2-1.

Slotoffensief 
Sparta deed met het inbrengen van een extra spits in de persoon van Joël Piroe nog verwoede pogingen om toch nog een punt te pakken en was daar in de laatste minuten nog heel dichtbij toen Mohamed Rayhi vrij in de zestien op de goed uitkomende Hahn schoot. Met een tweetal corners in de blessuretijd hoopte Sparta nog op een extreme ontsnapping, maar dat haalde niks meer uit. Ook de meegekomen keeper Harush kon zijn fout niet goedmaken door de gelijkmaker binnen te koppen. Heerenveen had nog de 3-1 kunnen maken toen Ejuke de bal in het lege doel kon schuiven. Hij schoot echter naast. Deze milsukte poging paste bij zijn wedstrijd, want behalve twee goals van zijn kant was het verder vrij pover. En dat geldt eigenlijk voor heel Heerenveen.

Opstellingen en beoordelingen:
SC Heerenveen:
Warner Hahn 7,5; Ricardo van Rhijn 7, Ibrahim Dresevic 6, Sven Botman 6,5, Sherel Floranus 6,5; Joey Veerman 7, Hicham Faik 4,5 (63. Jordy Bruijn 6), Rodney Kongolo 5 (72. Alen Halilovic 6,5); Chidera Ejuke 7, Jens Odgaard 5 (86. Daniel Høegh -), Mitchell van Bergen 6,5

Sparta Rotterdam: Ariel Harush 4; Dirk Abels 4,5, Bart Vriends 6 (84. Joël Piroe -), Jurgen Mattheij 6, Lassana Faye 6,5; Abdou Harroui 7, Adil Auassar 6, Bryan Smeets 5,5 (80. Laros Duarte -), Mohamed Rayhi 6; Lars Veldwijk 7 (72. Halil Dervisoglu 6,5), Ragnar Ache 6,5

Man of the match: Warner Hahn
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zaterdag 16 januari 2021

  2. vrijdag 15 januari 2021