Oranje Leeuwinnen halen uit en zijn veel te sterk voor zwak Turkije

8 november 2019, 18:59   Bijgewerkt: 8 november 2019, 19:22

Nederland heeft vrijdagavond een kinderlijk eenvoudige zege geboekt op Turkije. In de eerste helft liep de ploeg van Sarina Wiegman al uit naar een 0-3 voorsprong en in de tweede helft voerde het de score op naar 0-8, mede door een hattrick van Daniëlle van de Donk. Door deze zege behouden de Oranje Leeuwinnen de volle score en kan kwalificatie voor het EK bijna niet meer fout gaan.

Jackie Groenen en Shanice van de Sanden keerden na blessureleed terug bij de Oranje Leeuwinnen en begonnen direct in de basis. Sarina Wiegman moest het wel nog altijd zonder de geblesseerde Lieke Martens en Stefanie van der Gragt doen, waardoor er centraal achterin een basisplaats was voor de twintigjarige Anouk Nouwen van PSV.

Hierna was het Oranje wat de klok sloeg in het slechte gevuld stadion in Izmir. Van de Sanden miste haar eerste mogelijkheid nog, maar na ruim twintig minuten was het toch de rappe buitenspeler die de score opende al zat hier wel een luchtje van buitenspel aan. Op het halfuur maakte Sherida Spitse vanaf de stip de 0-2, waarna Vivianne Miedema nog voor rust het duel in het slot gooide. Na een aanval over veel schijven gaf Van de Sanden de bal keurig voor en Miedema toonde zich weer een geweldige spits door de bal tegendraads in te koppen: 0-3.

Het slotakkoord was dan aan Spitse, zij scoorde tegen Slovenië al twee keer uit een vrije trap en liet in de laatste minuut van de wedstrijd opnieuw zien over ene puntgave trap te beschikken door de bal heerlijk in de kruising te leggen: 0-8.

Wiegman zal na de teleurstellende uitwedstrijd tegen Slovenie dit keer wel tevreden zijn over het spel van haar ploeg. Door de zege staat Nederland nog altijd eenzaam aan kop, ze staan nu op vijftien punten uit vijf duels en maakten hierin maar liefst 24 doelpunten. Dinsdag wacht de thuiswedstrijd tegen Slovenië.

Opstelling en beoordelingen*:

Nederland: Sarri van Veenendaal 7; Desiree van Lunteren 7, Aniek Nouwen 7, Dominique Bloodworth 7, Merel van Dongen 7; Jackie Groenen 6,5 (64. Victoria Pelova 6), Sherida Spitse 7,5, Daniëlle van de Donk 8 (78. Renate Jansen -); Shanice van de Sanden 8,5, Vivianne Miedema 8 (72. Katja Snoeijs -), Jill Roord 6,5

Woman of the match: Shanice van de Sanden

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Maak kans op een gesigneerd shirt van Frenkie de Jong!