Feyenoord mist kansen en pakt slechts punt tegen Young Boys

7 november 2019, 22:58   Bijgewerkt: 7 november 2019, 23:34

Feyenoord heeft in de eigen Kuip gelijkgespeeld tegen Young Boys (1-1), waardoor het perspectief op overwintering in Europa is verslechterd. De ploeg van Dick Advocaat kwam donderdagavond al snel op voorsprong door een rake penalty van Steven Berghuis. In de tweede helft zette Young Boys sterk aan en produceerde het de verdiende gelijkmaker.

Feyenoord trad vandaag in de vierde poulewedstrijd van de Europa League aan tegen Young Boys. In Bern werd door enkele ongelukkige individuele acties met 2-0 verloren, maar vandaag trad Feyenoord onder leiding van de nieuwe trainer Dick Advocaat vol goede moed aan voor het begin van deze wedstrijd. Dit deed het met een elftal dat maar liefst op 6 plaatsen verschilde van de basisopstelling waarmee de ploeg twee weken terug van de Zwitsers verloor. Onder meer Jan-Arie van der Heijden en Ridgeciano Haps hadden een basisplaats.

De thuisploeg begon in een goed gevulde Kuip fel aan de wedstrijd, en al na 30 seconden besloot Renato Tapia Young Boys-keeper David von Ballmoos te testen. Daarna werd het spel al snel erg onnauwkeurig. Ballen werden aan beide kanten vaak verspeeld, en het spel speelde zich vooral af op het middenveld. Toch kwam Feyenoord, nadat even daarvoor Luis Sinisterra een grote kans kreeg, al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Haps ging na een goede actie over het been Jordan Lotomba en kreeg een strafschop, die door Steven Berghuis onberispelijk werd binnengeschoten.

Daarna lieten de Rotterdammers zich een korte periode terugzakken. Hiermee leken ze zichzelf in de kaarten te spelen door dit te combineren met een verslapping in de concentratie, maar dit leidde niet tot grote kansen voor Young Boys. Feyenoord besloot na enkele minuten ook haar gezicht weer eens te laten zien, maar de ploeg uit Bern stond op de vleugels goed te verdedigen, waardoor de aanvallers van de rood-witten er niet doorheen kwamen.

Kort voor rust was het Roger Assalé die er voor Young Boys eindelijk eens doorheen kwam, maar aangezien hij wild over schoot, leek er voor Feyenoord nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Na rust kwamen de Zwitsers echter steeds meer en steeds vaker aanzetten, en werd de dreiging van een tegendoelpunt steeds reëler. Met kunst en vliegwerk, en waarschijnlijk ook met een handsbal van Edgar Ié (wat overigens niet geconstateerd werd), kon het doel echter schoon worden gehouden.

Na een kwartier kwam Feyenoord weer tot leven. Nadat er door Nicolas Moumi Ngalameu twee overtredingen werden gemaakt, die beide met geel hadden moeten worden bestraft, sloop er een vuur in het publiek, wat werd overgegeven op de spelers. Ze trokken met velen naar voren, wat enkele mogelijkheden opleverde, maar ook ervoor zorgde dat Young Boys meer ruimte kreeg om te gaan counteren. Dit zorgde uiteindelijk voor de gelijkmaker. Edgar Ié verstapte zich in de achtervolging op Jean-Pierre Nsame, waardoor Vermeer uit moest komen. De ervaren keeper greep echter mis, waardoor het doel leeg was. De eerste maal kon van der Heijden redding brengen, maar bij de tweede inzet van invaller Marvin Spielmann was ook hij kansloos.

Daarna ging de thuisclub naarstig op zoek naar een nieuwe treffer. Het begon steeds meer kansen te creëren, maar de spelers hadden vaak net iets te lang nodig om af te ronden (Nicolai Jørgensen, Jens Toornstra) of was wild in de afronding (Orkun Kökcü). Young Boys kon geen vuist meer maken, waardoor de eindstand bij 1-1 bleef. De ploeg van Dick Advocaat mag echter nog steeds hopen op een plek in de knock-out fase van de Europa League, al is het perspectief wel minder geworden.

Opstelling en beoordeling*

Feyenoord: Kenneth Vermeer 6; Rick Karsdorp 5,5, Edgar Ié 6 (73. Marcos Senesi -), Jan-Arie van der Heijden 6,5, Ridgeciano Haps 6,5; Jens Toornstra 6, Orkun Kökcü 6,5, Renato Tapia 6,5; Steven Berghuis 6,5, Nicolai Jørgensen 6, Luis Sinisterra 6 (73. Sam Larsson -).

Man of the match: Jan-Arie van der Heijden

*: spelers moeten minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.