AZ boekt ook in Kazachstan zeer ruime zege op armoedig Astana

7 november 2019, 18:48

AZ heeft nog steeds volop kans om te overwinteren in de Europa League. De Alkmaarders maakten in het verre Kazakhstan geen fout tegen FK Astana: de zwakke broeder van Groep L had in Den Haag al met 6-0 verloren en moest thuis een 0-5 nederlaag incasseren. Myron Boadu, Fredrik Midtsjø, Oussama Idrissi, Pantelis Hatzidiakos en nogmaals Boadu maakten de doelpunten. Het bij vlagen slordige en nonchalante had de dubbele cijfers kunnen halen, maar kan toch met een tevreden gevoel aan de lange terugvlucht naar Nederland beginnen.

AZ-trainer Arne Slot zorgde nauwelijks voor verrassingen in zijn basiself. Hatzidiakos nam wederom de plek van de afwezige Ron Vlaar over en Jonas Svensson keerde terug in de basis ten koste van Yukinari Sugawara. Eex-AZ'er Dorin Rotariu was de bekendste naam in de opstelling van Astana, Rotterdammer Rangelo Janga begon als reserve.

Na een aftastende openingsfase nam AZ het heft in handen, onder impuls van Calvin Stengs én een reeks slordigheden aan de kant van de thuisploeg. Boadu had na een mispeer van Antonio Rukavina de 0-1 op zijn schoen, maar schoot te gehaast in. Na een half uur maakte de spits zijn misser echter goed: Yevgeny Postnikov verslikte zich in de snelheid en de fysieke kracht van Boadu, die koeltjes de 0-1 binnen schoof.

Maak kans op een gesigneerd shirt van Cristiano Ronaldo!

In het vervolg van de eerste helft bleef het behelpen voor het buitengewoon povere Astana: AZ speelde niet eens zijn beste spel, maar kreeg toch nog een gouden kans op 0-2. Boadu kroop eenvoudig binnendoor bij Dmitri Shomko en wilde de bal in kansrijke positie breed leggen. Postnikov groeide ditmaal uit tot reddende engel van de gastheren.

In het eerste kwartier voor rust trok AZ de wedstrijd definitief naar zich toe. Midtsjø kon het halve veld oversteken, met Dani de Wit combineren en de bal in de verre hoek schuiven: 0-2. Boadu miste nog twee dotten van kansen, maar behield even later het overzicht en zette Idrissi voor een leeg doel: 0-3. Ook Stengs scoorde op aangeven van Boadu, maar zijn treffer werd ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel.

AZ hoefde niet zo nodig meer, maar kreeg toch nog de kans om aan het doelsaldo te werken. Hatzidiakos kreeg een afgeslagen vrije trap van Teun Koopmeiners voor de voeten en ramde de bal in de verre bovenhoek: 0-4. Kort daarna liet Postnikov de bal knullig lopen en was het ditmaal Idrissi die de eer aan Boadu gunde: 0-5. De Alkmaarse voet kon definitief van het gaspedaal: AZ kon zich alvast richten op het thuisduel met FC Emmen van zondagavond.

Opstelling en beoordelingen* 

AZ: Marco Bizot 7; Jonas Svensson 7 (61. Yukinari Sugawara 6.5), Pantelis Hatzidiakos 8.5, Stijn Wuytens 7.5, Owen Wijndal 6.5; Fredrik Midtsjø 8 (67. Jordy Clasie 6), Dani de Wit 6, Teun Koopmeiners 7; Calvin Stengs 7 (79. Zakaria Aboukhlal -), Myron Boadu 7.5, Oussama Idrissi 6.5

Man of the match: Pantelis Hatzidiakos

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen