Van der Ende: "Onafhankelijke VAR had strafschop teruggedraaid"

6 november 2019, 11:17   Bijgewerkt: 6 november 2019, 12:08

Met stijgende verbazing aanschouwde oud-scheidsrechter Mario van der Ende dinsdagavond wat er halverwege de tweede helft gebeurde op Stamford Bridge. Binnen een minuut tijd gaf de Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi twee rode kaarten aan Ajax en een strafschop aan Chelsea. "Een onafhankelijke VAR had die strafschop teruggedraaid", laat de oud-arbiter weten aan het ANP.

Van der Ende bespeurt een kentering bij het toepassen van de VAR. "Het is in Nederland niet anders. De VAR is er steeds meer om de scheidsrechter te ondersteunen. Hij maakt ook deel uit van zo'n team dat naar een wedstrijd reist. Ik pleit ervoor een onafhankelijk iemand daar neer te zetten", aldus de oud-scheidsrechter.

Dat Blind werd weggestuurd, vindt Van der Ende begrijpelijk. De centrale verdediger had volgens de Hagenaar zelfs een directe rood kunnen krijgen voor zijn overtreding. "Maar ik zet grote vraagtekens bij de handsbal van Veltman omdat hij de bal zeker niet bewust raakte. Ik vond het geen strafschop en als je 'm wel geeft hoef je nog niet ook nog geel te geven. En in de huidige situatie gebeurt het te vaak dat de VAR de lieve vrede wil bewaren en niet ingrijpt. Als het zo moet kun je de VAR net zo goed afschaffen."

Ondanks dat de wedstrijd in de tweede helft vaak stillag, voegde Rocchi slechts vier minuten blessuretijd toe aan de tweede helft. "Onbegrijpelijk, maar in dit geval wel gunstig voor Ajax", zegt Van der Ende. "Ik vind het overigens belachelijk dat er in het voetbal nog niet, zoals in veel andere sporten, met zuivere speeltijd wordt gewerkt. Dat je precies weet waar je aan toe bent en niet afhankelijk van willekeur. Het zou het spel ook ten goede komen. Ik heb de cijfers bekeken: van de 90 minuten, was de bal slechts 53 minuten in het spel."

#SlaJeSlag: bied mee op gesigneerde Ajax-shirts voor het goede doel! 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen