Hansen loodst Oranje onder 17 met hattrick naar kwartfinale

6 november 2019, 07:40   Bijgewerkt: 8 november 2019, 07:38

Aan de hand van Sontje Hansen heeft Oranje onder 17 de kwartfinale van het WK in Brazilië bereikt. De Ajacied maakte dinsdagnacht (Nederlandse tijd) alle doelpunten in de met 1-3 gewonnen achtste finale tegen Nigeria. In de volgende ronde ontmoet het elftal van bondscoach Peter van der Veen (op archiefbeeld) Paraguay of Argentinië.

Juist de Argentijnen waren ervoor verantwoordelijk dat Nederland de poulefase overleefde. Oranje kende een matige poulefase met nederlagen tegen Japan (0-3) en Senegal (1-3). Door een klinkende overwinning op de Verenigde Staten én de Argentijnse hulp behoorden de Nederlandse talenten tot de beste nummers drie.

Dus bleef de WK-droom van Oranje ondanks alles springlevend. Ook na vannacht. Een ontketende Hansen was niet te houden. Zijn eerste doelpoging trof meteen doel. Na goed bereidend werk van Jayden Braaf draaide Hansen knap weg en haalde hij de trekker over. Dat al na vier minuten.

Het bleek het begin van een stormachtige openingsfase. Want nog geen tien minuten later incasseerde Nederland de gelijkmaker. Slordig balverlies op het middenveld was debet aan de tegentreffer van Olusegun. Oranje stelde echter meteen orde op zaken: Nigeria kreeg een vrije trap niet goed weggewerkt en kwam de bal voor de voeten voor Hansen, die voor zijn tweede tekende.

Pas tien minuten voor het einde kwam Nederland in veilige haven. Na tussenkomst van de VAR ging de bal op de penaltystip voor hands en maakte Hansen zijn hattrick compleet. In de fase daarvoor mocht Nederland doelman Calvin Raatsie danken. Met een paar goede reddingen voorkwam hij een nieuwe gelijkmaker. Na het derde doelpunt van Hansen kwam de kwartfinale definitief niet meer op de tocht te staan en kan de blik op aanstaande zondag 20.30 uur voor een treffen met Paraguay of Argentinië.