Negental Ajax sleept punt uit het vuur in krankzinnig duel: 4-4

5 november 2019, 23:01   Bijgewerkt: 6 november 2019, 00:16

Ajax en Chelsea hebben dinsdagavond in een krankzinnig duel met 4-4 gelijkgespeeld. Er leek na een 1-4 voorsprong geen vuiltje aan de lucht voor de Amsterdammers, maar na rode karten voor Daley Blind en Joël Veltman gaf Ajax de voorsprong uit handen. Het negental van de Amsterdammers leverde vervolgens een prestatie van formaat door in het laatste kwartier de 4-4 vast te houden en er daarmee voor te zorgen dat Ajax tóch nog een cruciaal punt aan het duel overhield.

Nog vóórdat Chelsea ook maar een seconde op de helft van Ajax was geweest en de toeschouwers goed en wel met hun ogen hadden kunnen knipperen was het al 0-1. Een indraaiende vrije trap van Quincy Promes werd door Chelsea-spits Tammy Abraham over de eigen doellijn gewerkt. De voorsprong was amper een minuut later echter alweer verdwenen. Joël Veltman maakte een onnodige overtreding op Christian Pulisic, waarna de Italiaanse arbiter Gianluca Rocchi naar de penaltystip wees. Jorginho benutte het buitenkansje koeltjes en zette de spreekwoordelijke bordjes weer in evenwicht.

#SlaJeSlag: bied mee op een gesigneerd Ajax-shirt van doelpuntenmaker Quincy Promes voor het goede doel!

Ajax bleef daarna beter en gaf maar weinig weg. Het creëerde zelf lange tijd ook geen echte grote kansen. Een kwartier na de 1-2 zorgde Ziyech echter voor hét hoogtepunt van de eerste helft. Een vrije trap van de Marokkaan, uit een op het oog onmogelijke hoek vlak bij de cornervlag, ging via de paal en het hoofd van Kepa binnen: 1-3. Het doelpunt deed direct denken aan de vrije trap van Lasse Schöne tegen Real Madrid. Voorts waren er nog schoten van Lisandro Martinez en Marcos Alonso, maar beiden konden het net niet meer laten bollen.

De tweede helft startte met een spectaculaire rush van Chelsea-verdediger Kurt Zouma. Hij schoot de bal echter oog over. Het bleek het begin van een stormachtig begin van de tweede helft voor de thuisploeg. Abraham kreeg daarbij de grootste kans. De spits werd weggestuurd, maar Veltman greep goed in. Tien minuten later was de eerste Ajax-kans wél raak. Nadat Chelsea een overtalsituatie niet uitspeelde, maakte Donny van de Beek in de tegenaanval op aangeven van Ziyech de 1-4.

Het buitenkansje werd opnieuw benut door Jorginho. Erik ten Hag bracht vervolgens Perr Schuurs en Edson Álvarez, maar ook zij konden de gelijkmaker niet voorkomen. De bal werd eerst nog op de lat gekopt, waarna invaller James Reece de bal hard in het doel schoot: 4-4. De thuisploeg leek daarna op 5-4 te komen, maar een doelpunt van Azpilicueta werd door de VAR wegens hands van Abraham afgekeurd.

Dat leek Ajax een morele opsteker te geven, want de storm van Chelsea ging voor even liggen. Andre Onana redde op een hard schot van Willian en ook Abraham kreeg een kansje, maar zijn inzet rolde naast. Aan de andere kant dacht Ajax zelfs zo nu en dan aan aanvallen. Zo redde Chelsea-doelman Kepa op een schot van Lisandro Martinez. Invaller Michy Batshuayi was er namens Chelsea tweemaal erg dicht bij. Onana redde fabelachtig op een inzet van dichtbij, het andere schot van de Belg ging voorlangs. Dat bleek het slotstuk van een waar spektakel in Londen.

Opstelling en beoordelingen

Ajax: André Onana 7,5; Noussair Mazraoui 7.5, Joël Veltman 6, Daley Blind 6, Nicolás Tagliafico 7; Donny van de Beek 7, Lisandro Martínez 6.5; Hakim Ziyech 7.5 (71. Edson Álvarez -), David Neres 6.5 (71. Perr Schuurs -), Dusan Tadic 7, Quincy Promes 7

Man of the match: Hakim Ziyech

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling