Utrecht scoort zes keer tegen zwak Fortuna Sittard

3 november 2019, 16:35

FC Utrecht heeft zondagmiddag in eigen huis Fortuna Sittard vernederd; in de Galgenwaard werd het maar liefst 6-0. Tegen de zeer zwak verdedigende Fortunezen stond het in de rust reeds 3-0 door doelpunten van Gyrano Kerk, Sander van de Streek en Simon Gustafson. Na rust leek de wedstrijd aanvankelijk als een nachtkaars uit te gaan, maar uiteindelijk bleek dit niet het geval; door doelpunten van opnieuw van de Streek en Gustafson, en daarnaast ook de ingevallen Simon Makienok, werd de eindstand op 6-0 bepaald.

FC Utrecht en Fortuna Sittard begonnen beiden met een goed gevoel aan de wedstrijd. Nadat vorige week werd gewonnen van respectievelijk Sparta en VVV-Venlo, werd ook de eerste ronde van de KNVB-beker door beide ploegen winnend afgesloten. Daarnaast was er ook een persoonlijk feestje; Fortunees Mark Diemers speelde de honderdste wedstrijd in zijn Eredivisiecarrière, die hij overigens begon bij FC Utrecht.

Na dit doelpunt liet Fortuna de linies verder terugzakken, maar bleef het verdedigend fout op fout stapelen; niet alleen kon FC Utrecht naar hartelust de bal rond laten gaan op het middenveld, ook was het erg makkelijk om ruimtes te vinden en kansen te creëren. Na veertien minuten was het dan ook al opnieuw raak voor de thuisploeg. Na een goede bal van Klaiber op de bewegende Kerk gaf de laatstgenoemde de bal handig op de vrijstaande Sander van de Streek, die de bal achter Koselev werkte.

Na de 2-0 werd het iets rustiger aan Utrechtse kant. De ploeg liet Fortuna iets meer aan de bal, maar hoefde zelf weinig uit te richten deze terug te veroveren; de uitploeg was erg onnauwkeurig, en speelde de bal vaak zomaar in de voeten van de tegenstander of over de zijlijn. Ook probeerde Fortuna de bal verder op het veld te veroveren door hoog druk te zetten, maar daar had Utrecht weinig problemen mee.

De ploeg van John van den Brom koos in deze periode haar momenten uit, maar werd tijdens deze momenten vrijwel altijd gevaarlijk. De eerste kansen waren nog niet aan de Utrecht-aanvallers besteed (Kerk), maar het buitenkansje dat aan de thuisploeg gegeven werd toen Amadou Ciss in het strafschopgebied Sander van de Streek naar de grond werkte, werd natuurlijk niet onbenut gelaten. Simon Gustafson was degene die de gegeven strafschop koelbloedig binnenschoot.

Daarna liet FC Utrecht Fortuna het spel maken; de Domstedelingen hoefden immers niet meer actief op zoek naar een doelpunt. Fortuna kon echter geen vuist maken, waardoor het spel steeds trager werd en de wedstrijd wat leek in te dutten. In de 58e minuut schrok het publiek opeens wakker; nadat Angha de bal zomaar in de voeten van Gustafson kopte, kreeg de Zweed alle tijd om een medespeler uit te zoeken. Hij vond Van de Streek, die de bal hard onder Koselev doorschoot. Even later moest Koselev al voor de vijfde keer vissen. Nadat Van de Streek door Branislav Ninaj neer werd gehaald in het strafschopgebied, mocht Gustafson namelijk opnieuw aanleggen voor een penalty. Ook dit keer schoot de middenvelder onberispelijk raak.

Dit doelpunt leek Fortuna eindelijk wakker te schudden, en de ploeg van Ultee begon langzamerhand dichter bij het doel van Maarten Paes te komen. De doelman van FC Utrecht, die de hele wedstrijd nagenoeg geen redding hoefde te verrichten, was echter geconcentreerd, en wist zijn doel schoon te houden bij pogingen van Tesfaldet Tekie en Bassala Sambou.

Utrecht voetbalde echter nog steeds beter en zorgvuldiger, en liet dit in de 83e minuut opnieuw zien in de persoon van de ingevallen Simon Makienok, die de eindstand op 6-0 bepaalde. Zo klopt Utrecht steeds nadrukkelijker op de deur van de top, terwijl Fortuna na moet gaan waarom het in uitwedstrijden niet lijkt te kunnen presteren.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Utrecht: Maarten Paes 6,5; Sean Klaiber 7, Willem Janssen 6, Justin Hoogma 6,5, Mark van der Maarel 5,5; Joris van Overeem 6, Simon Gustafson 6,5, Adam Maher 7 (64. Urby Emanuelson 6), Bart Ramselaar 6,5; Sander van de Streek 7,5 (80. Simon Makienok -), Gyrano Kerk 7 (71. Jean-Christophe Bahebeck -).

Fortuna Sittard: Alexei Koselev 4,5; George Cox 4, Martin Angha 4,5, Cian Harries 4 (33. Clint Essers 4,5), Branislav Ninaj 4,5, Felix Passlack 5 (62. Àlex Carbonell 5,5); Amadou Ciss 5 (88. Vitaly Damascan -), Jorrit Smeets 5,5, Tesfaldet Tekie 5; Bassala Sambou 5, Mark Diemers 5,5.

Man of the match: Sander van de Streek

*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

#SlaJeSlag: bied mee op gesigneerde FC Utrecht-shirts voor het goede doel!