AZ swingt tegen Astana en zet grote stap met tweede plek

24 oktober 2019, 20:56   Bijgewerkt: 24 oktober 2019, 21:02

AZ heeft tegen FC Astana donderdagavond een galavoorstelling gegeven in Den Haag. Door doelpunten van Teun Koopmeiners (twee penalty's), Myron Boadu, Calvin Stengs, Yukinari Sugawara en Oussama Idrissi werd er met 6-0 gewonnen van de ploeg uit Kazachstan. De Alkmaarders, die een belangrijke slag maken naar de tweede plek, waren de hele wedstrijd de betere ploeg tegen de wel heel zwakke bezoekers.

En dat is enigszins verassend, want de laatste duels ging het even minder bij AZ. Eerst was er het gelijke spel tegen Willem II (1-1) en vervolgens de 2-4 nederlaag thuis tegen sc Heerenveen. In de Europa League was het overigens nog altijd ongeslagen. Het won nog niet, maar speelde wel twee keer gelijk in de poule. Eerst was er het 2-2 gelijkspel tegen Partizan Belgrado met tien man en daarna de 0-0 tegen Manchester United, tegen wie het wel de betere van het spel had. 

Astana werd vanaf minuut één teruggedrongen op de eigen helft. Het kwam nauwelijks op de helft van AZ en de enige kans die te noteren viel voor Astana kwam voort uit een corner. Abzal Beysebekov schoot rakelings over het doel van Marco Bizot. Het uitvallen van twee spelers voor rust hielp ook niet bepaald mee. Eerst raakte keeper Nenad Eric geblesseerd aan zijn schouder en vlak voor rust kon ook Beysebekov niet verder. De club uit Kazachstan heeft veel meer wedstrijden in de benen zitten dan AZ. De Kazachse competitie loopt met nog drie wedstrijden op zijn einde en dat was fysiek voelbaar.

Het spelbeeld van de eerste helft zette zich voort in de tweede. AZ deelde nog altijd de lakens uit en na drie minuten had Wijndal het duel helemaal kunnen beslissen. De verdediger schoot echter nét naast. Daarna kreeg Ron Vlaar de kans uit een corner, maar ook hij scoorde niet. Aan Kazachse kant bleef het pover en grote kansen bleven dan ook uit. Serikzhan Muzhikov kreeg wel een schietkans, maar hij schoot de bal hard de tribunes in.

Astana keerde uiteindelijk met een forse nederlaag huiswaarts en tankt geen vertrouwen voor het tweede treffen met AZ over twee weken. Het blijft steken op nul punten, terwijl AZ - dat overigens ook de return zal moeten winnen om uitzicht te houden op de volgende ronde - nu op vijf punten staat. Het bezet nu de tweede plaats in groep L en staat op twee punten afstand van Manchester United.

Opstellingen en beoordelingen*

AZ: Marco Bizot 6; Jonas Svensson 6, Ron Vlaar 6 (69. Pantelis Hatzidiakos 6), Stijn Wuytens 6 (80. Jordy Clasie -), Owen Wijndal 6.5; Frederik Midtsjö 6, Dani de Wit 6 (71. Yukinari Sugawara 7), Teun Koopmeiners 7.5; Calvin Stengs 7, Myron Boadu 7, Oussama Idrissi 7

Man of the match: Teun Koopmeiners

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen