Feyenoord kopje onder in Zwitserland door weggegeven penalty's

24 oktober 2019, 20:51   Bijgewerkt: 24 oktober 2019, 22:01

Feyenoord kan zichzelf wel voor z'n kop slaan: twee onnodige strafschoppen lagen ten grondslag aan een 2-0 nederlaag tegen Young Boys. Op het kunstgras van Bern deed Feyenoord donderdagavond zeker niet onder voor de Zwitserse kampioen, maar de ploeg van Jaap Stam liet het in de eerste helft helemaal liggen. Pas na rust begon Feyenoord te voetballen, maar kon het niet voorkomen dat het vertrouwen opnieuw een knauw kreeg.

Hoewel Feyenoord haar vorige Europese duel knap won van FC Porto (2-0), zat er in de tank met vertrouwen slechts nog een paar druppeltjes. De resultaten tegen Fortuna Sittard (4-2) en Heracles Almelo (1-1) gooiden Feyenoord terug in de realiteit: ook onder Stam zijn de Rotterdammers labiel en balanceert de ploeg constant op een dun koord. De afwezigheid van Rick Karsdorp, Nicolai Jørgensen en de niet helemaal fitte Ridgeciano Haps - hij zat wel op de bank en viel nog in tijdens de slotfase - maakte de opdracht niet eenvoudiger voor Feyenoord.

Stam moest noodzakelijk een beroep doen op een defensie die voor het eerst in deze samenstelling speelde. Lutsharel Geertruida en Tyrell Malacia waren de backs, Edgard Ié en Marcos Senesi vormden het centrale duo. In aanloop naar het duel in Zwitserland overwoog Stam nog met vijf verdedigers te spelen. Omwille van de tijd zag hij daar vanaf. Alle goede bedoelingen die Stam had met zijn noodzakelijk vernieuwde defensie, konden al gauw de prullenbak in. Door twee weggegeven penalty's keek Feyenoord na een klein half uur tegen een 2-0 achterstand aan.

Ié veroorzaakte op onverklaarbare wijze een strafschop, wat hem tegen Rangers ook al overkwam. Als een volleyballer sloeg hij met zijn hand tegen de bal en kon scheidsrechter Jakob Kehlet niet anders dan naar de stip wijzen. Op de penalty van Roger Assalé had Kenneth Vermeer vervolgens geen antwoord. De keeper ging daarna zelf de fout in. Hij kwam te laat bij de sprintende Assalé, met alle gevolgen van dien. Bij de strafschop was Vermeer wederom kansloos. Deze keer gaf Jean-Pierre Nsame hem het nakijken.

Tot overmaat van ramp moest Stam ook nog voor de rust wisselen. Ié moest naar de kant. Waarschijnlijk was de Portugees geblesseerd geraakt bij zijn bizarre penaltymoment. Hoewel Ié zwaar teleurstelde, kan Stam een nieuw blessuregeval richting de Klassieker van zondag niet gebruiken. Waren er dan helemaal geen lichtpuntjes? Een paar. Spits van dienst Luis Sinisterra kreeg een vrije schietkans, maar zijn poging werd gekeerd door David von Ballmoos. Vlak voor het rustsignaal hielp Berghuis nog een goede kans om zeep. Hij kon alleen af op Von Ballmoos, ware het niet dat de captain de bal slordig met zijn arm controleerde.

De tweede helft kwam Feyenoord wat beter voor de dag. De Rotterdammers voetbalden telkens op de helft van Young Boys. Enerzijds kon dat omdat de Zwitsers zich terugtrokken, anderzijds speelden de gastheren al de hele wedstrijd verre van groots. Maar Feyenoord bleek niet in staat om serieuze kansen te creëren. Op een gevaarlijk schot van Orkun Kökcü na werd Feyenoord totaal niet gevaarlijk.

Stam probeerde nog iets te forceren door Luciano Narsingh te brengen voor Kökcü. Berghuis kwam daardoor op 'tien' te spelen. Maar ook na die wisselingen bleef alles bij het oude. Feyenoord liet uiteindelijk over negentig minuten geen enkele serieuze kans noteren. Dat moet Stam zorgen baren voor het treffen maar Ajax. Het enige wat nog enigszins houvast biedt, is het spelbeeld in de tweede helft.

Opstelling en beoordelingen*

Feyenoord: Kenneth Vermeer 4; Lutsharel Geertruida 5,5, Edgar Ié 4 (37. Eric Botteghin 6), Marcos Senesi 6,5, Tyrell Malacia 6,5 (81. Ridgeciano Haps -); Leroy Fer 6, Jens Toornstra 5,5, Orkun Kökcü 5 (74. Luciano Narsingh -); Steven Berghuis 5,5, Luis Sinisterra 6, Sam Larsson 5,5

Man of the Match: Marcos Senesi

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.