Promes' doelpunt: terecht of onterecht afgekeurd?

24 oktober 2019, 07:32   Bijgewerkt: 24 oktober 2019, 09:31

Het was woensdag dé vraag van de avond na de 0-1 nederlaag van Ajax in eigen huis tegen Chelsea: was het afgekeurde doelpunt van Quincy Promes na ruim een half uur geldig of ongeldig. De VAR van dienst, de Pool Szymon Marciniak, oordeelde van niet en keurde het doelpunt van de aanvaller af. De discussie hield - mede door het resultaat - nog lang aan in Amsterdam: hoe kijken de spelers aan tegen de beslissing van de arbitrage?

Extra zuur maakt de wetenschap dat het doelpunt in de Eredivisie vermoedelijk gewoon had geteld. In de Nederlandse competitie is de techniek waarmee deze buitenspelsituatie werd beoordeeld, namelijk niet voor handen omdat die vooralsnog te duur is voor de meeste clubs. En met het blote oog is het op de videobeelden niet waar te nemen of Promes buitenspel stond, waarbij de VAR zonder technologie dus niet had mogen ingrijpen. "Dat wist ik niet eens", erkende Daley Blind over de techniek waarmee de lijn van Promes' positie werd bepaald door de VAR.

Lees ook: Promes dacht niet aan buitenspel bij afgekeurde treffer

Dát de VAR naar het moment zou kijken, had Blind overigens wel verwacht. Dat gold ook voor Donny van de Beek. "Maar ik durfde wel te juichen", zei de middenvelder als een boer met kiespijn. "Het was een twijfelgevalletje. Ze bepalen dat hij niet telt, dat is heel erg balen. Ik had het idee dat 'ie goedgekeurd zou worden, omdat de bal van richting werd veranderd en het daarom nét geen buitenspel zou zijn. Vanaf mijn positie op het veld kon je het in elk geval niet goed zien. Daar heb je echt de beelden voor nodig."

Van de Beek: 'Zat nu een keer niet mee'

Maar ook met de beelden kan er door niemand vooralsnog keiharde duidelijkheid worden verschaft. Van de Beek was realistisch over het cruciale moment. "We hebben een aantal wedstrijden gehad waarin het wél meezat", doelde hij op VAR- en penalty-momenten eerder in dit Europese seizoen. "Vandaag zat het wat dat betreft dan een keer niet mee." De nederlaag wilde de middenvelder daar overigens niet aan wijten: voetballend was Ajax in de Johan Cruijff ArenA simpelweg niet goed genoeg. "We waren te slordig. We willen graag de bal hebben, maar daar moet je dan betere dingen mee doen."

Een verliespartij had Ajax overigens dan ook weer niet verdiend, vond Van de Beek. "Het was een typische gelijkspel-wedstrijd. Die hadden we eruit moeten halen", oordeelde hij dan ook. Met de afgekeurde treffer van Promes had dat ook op het scorebord gestaan. Aanvoerder Dusan Tadic sprak over 'nog geen millimeter' buitenspel en rechtsachter Sergino Dest dacht na het zien van de beelden zelfs dat het daadwerkelijk geen buitenspel was. "Ik denk het niet in elk geval", zei hij. 

VAR

VAR

En dus staat Ajax met zes punten uit twee duels op de tweede plaats in de poule. Vervelend na het eerste verlies van dit seizoen, maar zeker geen reden tot paniek. "We hebben alles nog in eigen hand", aldus Blind, die al hoopte dat Valencia niet zou winnen in Lille. "Dan komen we in elk geval niet alle drie op zes punten. We zijn op de helft, staan er goed voor en hebben het dus nog helemaal in eigen hand. Maar we zullen top moeten zijn om resultaat te behalen in de komende duels. En dat waren we vandaag bij vlagen niet." En daar doet de terecht of onterecht afgekeurde treffer van Promes uiteindelijk niets aan af.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen