ErediVisie: Quincy Promised, Vitesse, Senesi nog lang geen Stam

ErediVisie: Quincy Promised, Vitesse, Senesi nog lang geen Stam

21 oktober 2019 – Wat PSV betreft had de interlandperiode nog wel een weekje langer mogen duren, de ploeg van Mark van Bommel ging bij de hervatting van de Eredivisie pijnlijk onderuit in Utrecht. Ook Ajax haperde, maar kwam op bezoek bij RKC Waalwijk goed weg dankzij Quincy Promes, terwijl Feyenoord – mét Marcos Senesi – opnieuw niet won en AZ verloor van de verdedigend sterke Friezen. Vitesse blijft maar winnen en maakt indruk. Dat en meer in onze wekelijkse rubriek ErediVisie. Quincy Promised
Na een teleurstellend begin waarin Promes vooral op de bank zat bij Ajax heeft Erik ten Hag een plaats vrijgemaakt in het elftal voor de multifunctionele voetballer. Voorin aan de zijkanten of op tien, waar de Oranje-international ook speelt, hij is in Amsterdam belangrijk. In de Champions League brak hij de ban tegen OSC Lille en is hij met twee goals topscorer, terwijl hij in de Eredivisie ook de meeste Ajax-goals maakte. Dusan Tadic – die langer op het veld stond – staat weliswaar ook op zes treffers, maar daar zaten twee strafschoppen bij. Nu Promes ook opstaat als Ajax het moeilijk heeft, bewijst hij het gelijk van Ten Hag én zichzelf. Want dat hij een aanwinst was voor de Amsterdammers, zei hij op de eerste dag al en staaft dat nu met de prestaties op het veld. Uiteindelijk doet hij wat Quincy Promised.

Heerenveen achterin sterk
SC Heerenveen krijgt steeds meer kleur op de wangen. De Friezen wonnen drie keer op rij, met als kers op de taart de knappe overwinning van zaterdag bij AZ (2-4). De serie is geen toeval. Johnny Jansen bouwt aan een team dat voor elkaar door het vuur gaat, achterin weinig weggeeft en over spelers beschikt die het verschil kunnen maken. Cruciaal is de defensie. Vorig seizoen had Heerenveen na tien wedstrijden al 24 tegendoelpunten, dit seizoen hoefde Warner Hahn slechts elf keer te vissen. Alleen Ajax, PSV en AZ kregen er minder tegen. Bijna niemand komt langs de poortwachters Ibrahim Dresevic en Sven Botman. Het jonge centrale duo heeft zelfs aanvoerder Daniel Høegh - hij is weer fit na blessureleed - naar de bank verdreven.

Stabiele Eredivisie-clubs in de problemen
Het gaat dramatisch met VVV-Venlo en ADO Den Haag. VVV begon het seizoen nog niet eens zo slecht en behaalde knappe overwinningen tegen FC Utrecht en FC Groningen, maar na vier nederlagen op een rij ziet de wereld er ineens een stuk anders uit. De ploeg van Robert Maaskant staat nog maar drie punten boven de streep. ADO heeft met vijf (!) nederlagen een nog slechtere reeks te pakken. Hier zaten weliswaar wedstrijden tegen Ajax en AZ tussen, maar ook tegen concurrenten PEC Zwolle en Emmen werd er pijnlijk verloren. Alarmfase één is dus inmiddels aangebroken in Den Haag en met Vitesse – de ploeg in vorm - in het vooruitzicht is er voorlopig geen licht aan het einde van de tunnel. FC Twente mag dan een promovendus zijn, maar is normaliter toch een vast gezicht in de Eredivisie en ook zij verloren dit weekend voor de vierde maal op rij. Komen er dit seizoen stabiele Eredivisie-clubs serieus in degradatiegevaar?

Senesi geen sloper zoals Stam
Na maanden van gewenning stond Marcos Senesi bij Feyenoord zondagmidag eindelijk in de basis boven aanvoerder Eric Botteghin. Heel De Kuip verheugde zich op de aanwinst van zeven miljoen euro, maar een onuitwisbare indruk maakte hij niet. Aan de bal was Senesi slordig en zeer onzeker. Als hij in de duels net zo nietsontzienend was geweest als zijn trainer Jaap Stam, had het een hoop goed gemaakt. Maar Senesi – die net als tegen FC Emmen geel pakte – blonk ook daarin niet uit en kwam nog goed weg dat Jeroen Manschot geen penalty gaf toen Mauro Júnior naar de grond werd gewerkt. Begrijpelijk dat Stam nog even heeft gewacht met het brengen van Senesi, die zelf wél tevreden was met zijn optreden. Senesi is nog geen Stam en het is de vraag of hij naar dat niveau kan groeien… 

Vitesse: bescheiden of kritisch?
Met de beste seizoensstart ooit zou de tevredenheid bij Vitesse eigenlijk groter dan ooit moeten zijn, zeker in de wetenschap dat het Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht al trof en een relatief simpel programma volgt de komende weken. Maar in plaats van volop te genieten van de gedeelde (!) tweede plaats is men vooral kritisch bij de Arnhemmers. Trainer Leonid Slutsky – die met zijn record Ronald Koeman uit de boeken heeft gecoacht - vond VVV-Venlo 'niet veel minder' en ook captain Bryan Linssen bleef kritisch: "Het is voetballend niet altijd goed, maar we weten wel wat we moeten doen. Maar het wordt natuurlijk wel lastig om dit vol te houden." Overdreven bescheidenheid of toch een teken dat men in Arnhem denkt dat het nóg beter kan? Als het de komende weken de 'moetjes' gewoon wint, blijft het voorlopig in de Eredivisie-top staan.

En dan nog even dit…

Wout Drama

Prachtig eerbetoon voor Ihattaren

Kopmans

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 21 november 2019

  2. woensdag 20 november 2019

  3. dinsdag 19 november 2019