Sierhuis duwt Sparta van wolk, oliedom rood Coremans

Sierhuis duwt Sparta van wolk, oliedom rood Coremans

20 oktober 2019 – FC Groningen heeft zondagmiddag in eigen huis een belangrijke zege geboekt op Sparta Rotterdam. Nadat de eerste helft weinig bracht, leek Sparta al snel in de tweede helft op voorsprong te komen, maar een strafschop was niet een Bryan Smeets besteed. Uiteindelijk was het FC Groningen dat via invaller Kaj Sierhuis in de 85ste minuut op voorsprong kwam. Even later lokte Sierhuis een kopstoot van Sparta-keeper Tim Coremans uit, waardoor deze met rood kon vertrekken. De verkregen penalty werd ditmaal wél binnengeschoten door Charlison Benschop: 2-0. Sparta, de verrassing van de Eredivisie, won voor de interlandbreak met 2-1 van mede-promovendus FC Twente, waardoor het op de vijfde plaats de interlandperiode inging. Het trad aan tegen FC Groningen, dat tot nu toe een kleurloos seizoen beleeft en bivakkeert in de middenmoot. De ploeg van Danny Buijs mocht voor de interlandbreak ook een overwinning bijschrijven en tijdens de competitie-onderbreking werd er in oefenduels gewonnen van Preussen Münster en gelijkgespeeld tegen IJsselmeervogels.

Toch leken beide ploegen in de eerste helft nog in vakantiemodus te staan. Er was weinig concentratie en een gebrek aan goede ideeën en creativiteit. Een goede start was er wel, met grote kansen aan beide kanten (Halil Dervisoglu, Ahmed El Messaoudi), maar al snel zakte het niveau terug. Groningen was sterker en had ook het meeste balbezit, maar de thuisploeg wist wegens een gebrek aan nauwkeurigheid in de passing lang niet tot echte kansen te komen. Daarnaast lag ook het baltempo te laag om het centrale verdedigingsduo van Sparta te kunnen verrassen.

Sparta liet ook erg weinig zien. De ploeg van Henk Fräser had het lastig met de hoge druk die de Groningers gaven, en als het daar eenmaal onderuit voetbalde, werd de ploeg op het middenveld veelvuldig afgetroefd door de Groningers. Daarnaast was ook bij de Spartanen de passnauwkeurigheid laag. Aan het eind van de eerste helft konden beide ploegen nogmaals aanzetten, waarbij de grootste kans voor Dervisoglu was. De spits van FC Groningen, Charlison Benschop, wist echter op de doellijn redding te brengen.

De tweede helft werd door beide ploegen furieus begonnen. Waar dit in de eerste helft tot niets leidde, leek dit nu wel effect te sorteren; nadat uit de beelden bleek dat Deyovaisio Zeefuik Sparta-middenvelder Adil Auassar tegen Django Warmerdam aan duwde bij een corner, gaf scheidsrechter Kevin Blom een strafschop aan de Rotterdammers. Dit buitenkansje, waarmee de wedstrijd opengebroken had kunnen worden, was echter niet aan hen besteed; Sergio Padt kon makkelijk redden op de zwakke inzet van Bryan Smeets.

Na deze gemiste strafschop begon de ploeg van Henk Fräser wel steeds sterker te spelen. De combinaties werden zorgvuldiger en het tempo werd langzaamaan hoger, waardoor de dreiging op de thuisploeg werd opgevoerd. Veel kansen sorteerde dit echter niet, en ook toen FC Groningen even later veelvuldig kwam opzetten, leidde dit niet tot veel kansen.

Na deze korte opleving van beide ploegen, kwamhet duel weer in evenwicht, en werd de wedstrijd steeds aantrekkelijker om naar te kijken. Beide ploegen trokken met vele mensen ten aanval, waardoor er bij een fout van de tegenstander snel gecounterd kon worden. Een doelpunt leek er echter niet meer te vallen, tot de gretige invaller Kaj Sierhuis zijn directe tegenstander eindelijk eens versloeg en daarna de bal achter Tim Coremans werkte.

Daarna bleef Sierhuis gretig, zelfs zo gretig, dat hij te ver doorging op diezelfde Coremans, terwijl hij geen mogelijkheid meer had om bij de bal te komen. De kopstoot die de Sparta-keeper vervolgens uitdeelde, en waarvoor hij direct het veld moest verlaten met een rode kaart, stond echter in geen enkele verhouding met het gedrag van de Groningen-spits, die op deze manier ook nog eens een strafschop verdiende. Aangezien Sparta al driemaal gewisseld had, moest rechtsback Dirk Abels redding proberen te brengen. Hij dook echter naar de verkeerde hoek, waardoor FC Groningen op een 2-0 voorsprong kwam, waarna de wedstrijd gespeeld was.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Groningen: Sergio Padt 7; Deyovaisio Zeefuik 6, Ko Itakura 7, Mike te Wierik 7, Bart van Hintum 6 (59. Daniël van Kaam 5); Django Warmerdam 5,5 , Ahmed El Messaoudi 6,5, Azor Matusiwa 5 (81. Gabriel Gudmundsson -); Mo El Hankouri 6,5, Charlison Benschop 6, Adjen Hrustic 5,5 (68. Kaj Sierhuis 7,5)

Sparta Rotterdam: Tim Coremans 4,5; Dirk Abels 5, Bart Vriends 6, Jurgen Mattheij 6,5, Lassana Faye 6; Abdou Harroui 6, Adil Auassar 5,5, Bryan Smeets 5,5 (86. Deroy Duarte -), Mohamed Rayhi 5,5; Ragnar Ache 5,5 (71. Joël Piroe -), Halil Dervisoglu 6,5 (60. Lars Veldwijk 6).

Man of the match: Kaj Sierhuis
*: speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 21 november 2019

  2. woensdag 20 november 2019

  3. dinsdag 19 november 2019