'Rood' PSV verliest het hoofd en gedeelde koppositie met Ajax

'Rood' PSV verliest het hoofd en gedeelde koppositie met Ajax

19 oktober 2019 – Na negen wedstrijden op rij zonder nederlaag heeft PSV de eerste verliespartij van dit seizoen moeten incasseren. De Eindhovenaren verloren in een sfeervolle Galgenwaard met 3-0 van FC Utrecht door treffers van Sander van de Streek, Adam Maher en Sean Klaiber. PSV eindigde het duel met negen man na rode kaarten voor Nick Viergever en Jorrit Hendrix op aangeven van de VAR. Door de nederlaag is Ajax nu alleen koploper van de competitie met een voorsprong van drie punten.Vorig seizoen stond het publiek in Utrecht al na een paar minuten op de banken in een wedstrijd die uiteindelijk in 2-2 zou eindigen. In de eerste helft van de confrontatie van vanavond keken zij vooral naar een tactisch schouwspel. FC Utrecht had de zaken goed voor elkaar in eigen huis door gedisciplineerd op te bouwen en te verdedigen. Ook werd er druk gezet op de momenten dat PSV er aanvallend uit dacht te komen. De enige kans voor de Eindhovenaren, als je het al een kans kunt noemen, viel na twee minuten toen Steven Bergwijn ruim naast schoot.

Het was in het eerste bedrijf vooral een duel met dreiging. Blaffen, maar niet bijten. Utrecht liet de bal soepel rondgaan en probeerde via de opkomende Klaiber en de snelle Gyrano Kerk gevaarlijk te worden, meestal nadat zij door Bart Ramselaar aan het werk waren gezet. Echte kansen leverde het tactische schaakspel niet echt op. Voor Utrecht was de oogst eigenlijk alleen een slap schotje van Mark van der Maarel in de handen van Jeroen Zoet.

Overtredingen
Het spel lag vaak stil door overtredingen van beide kanten, vrijwel allemaal acties waarbij je een gele kaart zou kunnen geven. Bij scheidsrechter Makkelie leek het echter of hij zijn kaarten in de kleedkamer had laten liggen. Hoogtepunt in de eerste helft lag buiten het veld, op de tribunes, toen na 24 minuten Mohamed Ihattaren met luid applaus een hart onder de riem werd gestoken na het recente overlijden van zijn vader.

Ihattaren zelf zag zijn ploeg daarna niks meer creëren. Omdat Utrecht de omschakelmomenten van de bezoekers steeds vakkundig onschadelijk wist te maken, bleef het alleen bij een dreigend moment waarbij Donyell Malen net niet aan de bal kon komen in de vijandelijke zestien. Dit incident volgde na een vlotte aanval met een subtiel hakje van Ritsu Doan, die verder onzichtbaar was. De aanvallende intenties waren er met name bij Utrecht, maar de 0-0 ruststand was op basis van de kansen terecht.

Verkeerde been
Waar in de eerste helft nog met een vergrootglas gezocht moest worden naar de kansen kreeg PSV direct na rust meteen een grote mogelijkheid op de openingstreffer. Een voorzet van Malen ging aan alles en iedereen voorbij en kon door doelman Maarten Paes nog met de vingertoppen uit de hoek worden getikt. Een paar minuten later lag de bal er aan de andere kant wel in. Na een fout van Timo Baumgartl zorgde Van de Streek voor de 1-0 nadat zijn schot door Nick Viergever werd aangeraakt en Jeroen Zoet daarmee op het verkeerde been stond. PSV kroop meteen meer uit de schulp en ging op zoek naar de snelle gelijkmaker. Het had pech dat Malen een voorzet van Michael Sadílek net naast het doel kopte en Sadílek een teruggelegde bal over knalde.

Utrecht stond dan wel voor, maar kwam er in de fase na de 1-0 eigenlijk niet aan te pas door het felle spel van PSV. De Domstedelingen zakten in, loerden op de counter en kwamen er nog maar weinig uit. Toch had Van der Maarel met wat geluk de tweede treffer kunnen maken uit een corner, maar zijn schot werd gepakt door Zoet. Aan de overkant had Utrecht mazzel toen Paes met moeite een schot van Malen wist te verwerken. De tactiek van Utrecht van terugtrekken en de ballen naar voren rammen, leek met het jagende PSV weinig kans van slagen te hebben.

Rode kaarten

Zij sneden zichzelf echter in de vingers door in een tijdsbestek van zeven minuten twee rode kaarten te pakken. Viergever en Hendrix kwamen er eerst nog af met geel, maar moesten na ingrijpen van de VAR toch de kleedkamer opzoeken. Allebei kwamen ze met gestrekt been in bij respectievelijk Ramselaar en Gustafson. De kans op een overwinning voor PSV nam hiermee in rap tempo af, maar door de 1-0 was er nog niks beslist. Dit veranderde toen Maher acht minuten voor tijd zijn oude club pijn deed met een schitterend schot van buiten de zestien.

Utrecht vond daarna de rust om het duel uit te spelen en deed dat dan ook. Het werd diep in de blessuretijd ook nog 3-0, nadat Utrecht eerder via Kerk de kans op een derde treffer nog had laten liggen. De vrijstaande Klaiber maakte het nog pijnlijker voor PSV, dat door deze eerste zeperd van het seizoen de koppositie niet langer deelt met Ajax.

Opstellingen en beoordelingen:*
FC Utrecht:
Maarten Paes 7; Sean Klaiber 7,5, Willem Janssen 8, Justin Hoogma 7,5, Mark van der Maarel 7; Joris van Overeem 7 (80. Giovanni Troupée -), Adam Maher 8, Simon Gustafson 7,5, Bart Ramselaar 7,5 (76. Urby Emanuelson 6,5); Gyrano Kerk 8, Sander van de Streek 8

PSV: Jeroen Zoet 5; Denzel Dumfries 5, Timo Baumgartl 4,5, Nick Viergever 4, Michael Sadílek 4; Pablo Rosario 6 (86. Érick Gutiérrez -), Mohamed Ihattaren 6,5 (78. Kostas Mitroglou -), Jorrit Hendrix 5; Ritsu Doan 5,5 (72. Cody Gakpo 5), Donyell Malen 6, Steven Bergwijn 6

Man of the match: Gyrano Kerk
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 15 november 2019

  2. donderdag 14 november 2019