Compact Heerenveen boekt verrassende zege op AZ

Compact Heerenveen boekt verrassende zege op AZ

19 oktober 2019 – SC Heerenveen heeft de derde zege op rij geboekt. De Friezen waren zaterdagavond verrassend te sterk voor AZ (2-4). Heerenveen bracht met haar compacte spel AZ in de problemen. De Alkmaarders legden niet het frivole spel van de voorgaande weken op de mat. Heerenveen was de laatste weken al goed in vorm na overwinningen op VVV Venlo (0-3) en PEC Zwolle (1-0) en gaf dit vandaag een goed vervolg tegen AZ. De Friezen wachtten in de openingsfase rustig af en lieten AZ de bal rondspelen. Deze tactiek leverde wel een snelle voorsprong op. Aanvoerder Hicham Faik probeerde het eerst met een afstandsschot. Doelman Marco Bizot kon de bal verwerken, maar gaf wel een hoekschop weg. Uit de hoekschop ontstond een kans voor Sven Botman, nadat Bizot besloot te blijven staan. De verdediger maakte dankbaar gebruik van deze keuze en kopte de bal in het doel.

Door de vroege voorsprong van Heerenveen moest AZ in de achtervolging. De thuisploeg had veel balbezit, maar de grote kansen bleven uit. Er werden veel schoten gelost buiten het zestienmetergebied, maar telkens kon Warner Hahn de bal gemakkelijk pakken. Totdat AZ de zoveelste hoekschop kreeg. Hahn liet de bal over zich heen gaan en gaf Ron Vlaar de kans om voor open doel binnen te koppen. De routinier kopte raak en bracht zijn ploeg op gelijke hoogte.

Heerenveen liet zich niet uit het veld slaan door de tegentreffer en bleef in hun organisatie spelen. Niet veel later was het alweer raak voor de ploeg van Johnny Jansen. Na slordig balverlies van Oussama Idrissi kon Heerenveen in de omschakeling toeslaan. Joey Veerman legde de bal goed af op Kongolo, die vervolgens middels een laag schot in de hoek zijn ploeg weer op voorsprong zette, 1-2.

Even leek het doelpunt van Kongolo het laatste doelpunt te zijn in de eerste helft, maar in de blessuretijd van de eerste helft mocht de uitploeg nog een hoekschop nemen. Deze hoekschop kwam terecht bij de tweede paal en daar stond Jens Odgaard om er 1-3 van te maken. De tweede helft begon minder goed. Binnen drie minuten was de aansluitingstreffer al gemaakt door AZ. Met dank aan doelman Hahn schoot Calvin Stengs de bal binnen, 2-3. De ploeg uit Alkmaar knalde er toen bovenop. Er werden veel schoten gelost, maar Hahn zorgde ervoor dat de gelijkmaker uit bleef.

Het laatste schot van die fase resulteerde in een hoekschop voor AZ. Deze hoekschop werd matig genomen door Teun Koopmeiners en bood Heerenveen de gelegenheid om er uit te komen. Binnen een minuut lag de bal bij de andere cornervlag. Kongolo kopte de bal terug het doelgebied in en uiteindelijk was het diezelfde Koopmeiners die de bal het laatste tikje gaf voor de 2-4.

In het laatste kwartier van de wedstrijd wist Heerenveen stand te houden tegen AZ en zo de overwinning binnen te slepen. Door de overwinning verstevigt Heerenveen haar plek in het linkerrijtje. AZ verliest voor de tweede keer in de competitie en heeft door de vier tegendoelpunten niet meer de beste verdediging van de Eredivisie.

Opstelling en beoordelingen*

AZ Alkmaar: Marco Bizot 6, Jonas Svensson 5.5, Ron Vlaar 7 (68' Pantelis Hatzidiakos 5), Stijn Wuytens 5 (73' Jordy Clasie -), Owen Wijndal 5.5, Frederik Midtsjo 5, Dani de Wit 5.5, Teun Koopmeiners 6, Calvin Stengs 5.5, Ferdy Druijf 4.5 (69' Zakaria Aboukhlal 5), Oussama Idrissi 5

sc Heerenveen: Warner Hahn 6, Sherel Floranus 6, Ibrahim Dresevic 6, Sven Botman 6.5, Lucas Woudenberg 6 (65' Ricardo van Rhijn 6), Joey Veerman 7.5, Hicham Faik 7, Rodney Kongolo 7, Chidera Ejuke 6.5, Jens Odgaard 6.5 (90' Anders Dreyer -), Mitchell van Bergen 7 (82' Alen Halilovic -)

Man of the match: Joey Veerman
*Spelers moeten minimaal twintig minuten in actie komen om voor een beoordeling in aanmerking te komen.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 22 november 2019

  2. donderdag 21 november 2019