Dramatisch Ajax met hangen en wurgen langs RKC Waalwijk

Dramatisch Ajax met hangen en wurgen langs RKC Waalwijk

19 oktober 2019 – Ajax heeft een zwaarbevochten overwinning geboekt op bezoek bij hekkensluiter RKC Waalwijk. In de eerste helft waren de beste kansen zelfs voor de thuisploeg, maar in de tweede helft vocht Ajax zich door doelpunten van Dusan Tadic en Quincy Promes – zij het met moeite – langs RKC: 1-2.Het was de nummer achttien van de Eredivisie, RKC Waalwijk, tegen de nummer één Ajax. Dat was in de beginfase niet te zien op het veld. Ajax begon laconiek en kwam al na een paar minuten goed weg. Joël Veltman maakte een overtreding randje zestienmetergebied en zag Clint Leemans de vrije trap vervolgens op de lat schieten. De bal viel via de onderkant van de lat op de lijn. Niet veel later kreeg ook Stijn Spierings een goede kans, maar hij raakte de bal compleet verkeerd.

Het leek een wake-up-call voor de mannen van coach Erik ten Hag, maar de ploeg kwam niet of nauwelijks voor het doel van RKC. Het meest opvallende moment tot dan toe in de wedstrijd was een duel tussen Anas Tahiri en Lisandro Martínez. Tahiri ging vol overtuiging het schouderduel aan, terwijl Martínez zich wel erg simpel weg liet zetten.

Ajax kwam in de eerste helft het dichtst bij een treffer via Hakim Ziyech, die van afstand een meter over het doel van Etienne Vaessen schoot en niet veel later hard het zijnet raakte. Toch waren de beste kansen voor de thuisploeg. Stanley Elbers kwam volledig vrij voor André Onana niet verder dan een slap rollertje en vlak voor rust kwam RKC een aantal keer dreigend voor het Ajax-doel. De gasten uit Amsterdam mochten dan ook absoluut niet klagen met een 0-0 ruststand.

Ajax kreeg dit seizoen al eerder het verwijt in de Champions League zeer attractief te voetballen, terwijl het in de Eredivisie vaak flets en efficiënt voor de dag k. Daomtt was tegen RKC niet anders. Na rust leek het echter alsof er een totaal ander Ajax op het veld stond. Dusan Tadic schoot de gasten al na een paar minuten in de tweede helft op voorsprong na een prima voorzet van Sergiño Dest. De RKC-defensie wankelde en Klaas-Jan Huntelaar en Tadic verzuimden de marge al snel op twee te brengen.

Ajax had de volledige controle, maar werd naarmate de tweede helft vorderde weer wat nonchalanter. RKC strafte dat meteen af: Saïd Bakari kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten en tikte de bal oog in oog met Onana knap onder de Ajax-keeper door voor de gelijkmaker. Buiten het stadion werd er vervolgens voor een mooie vuurwerkshow gezorgd en de Ajax-supporters in het uitvak besloten massaal fakkels aan te steken. Scheidsrechter Allard Lindhout legde het spel even stil en meteen nadat beide ploegen weer waren begonnen kopte Joël Veltman de bal op de lat van het RKC-doel.

Met nog een kwartier te spelen werd de situatie steeds benauwder voor Ajax. Het was Quincy Promes die met een  geweldig schot de beslissing bracht. Hij kreeg de bal net buiten het strafschopgebied van RKC voor zijn voeten en schoot hard raak via de onderkant van de lat. RKC kwam vlak voor tijd nog erg dichtbij de gelijkmaker, toen een schot van invaller Darren Maatsen via de hak van Dest en het hoofd van Blind over het doel vloog, maar het mocht niet zo zijn voor de thuisploeg. De ploeg van trainer Fred Grim kon met opgeheven hoofd van het veld stappen en speelde bij vlagen goed combinatievoetbal, maar staat dus niet voor het eerst dit seizoen met lege handen. Bij Ajax kan de focus volledig op de Champions League-wedstrijd van aankomende woensdag tegen Chelsea.

Opstellingen en beoordelingen*:
RKC Waalwijk: Etienne Vaessen 6,5; Juriën Gaari 6, Hans Mulder 6,5, Hannes Delcroix 6,5, Saïd Bakari 8; Stijn Spierings 6, Daan Rienstra 7, Clint Leemans 6,5 (Kevin Vermeulen -); Stanley Elbers 6,5 (Sylla Sow -), Dylan Vente 5,5 (Darren Maatsen 6), Anas Tahiri 6,5

Ajax: André Onana 6; Noussair Mazraoui 6 (Perr Schuurs 6), Joël Veltman 6, Daley Blind 5,5, Sergiño Dest 6,5; Lisandro Martínez 5,5, Donny van de Beek 6, Quincy Promes 7 (Edson Álvarez –); Hakim Ziyech 6,5 (David Neres 6), Klaas-Jan Huntelaar 5, Dušan Tadi? 6,5

Man of the Match: Saïd Bakari

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 22 november 2019

  2. donderdag 21 november 2019