KNVB gaat schermen in de stadions gebruiken voor VAR-uitleg

15 oktober 2019, 10:08   Bijgewerkt: 15 oktober 2019, 10:17

De KNVB gaat vanaf de komende speelronde in de Eredivisie via de videoschermen in stadions het publiek informeren wat er gebeurt bij een beslissing bij de VAR. Bij een ingreep van de video-arbiter, wordt op de schermen getoond wat de reden is van de ingreep, zodat ook het publiek op de hoogte is van wat er allemaal gaande is op het veld, daarbuiten en in Zeist.

Dat laat de KNVB weten. Eerder werd tijdens de Johan Cruijff Schaal al geëxperimenteerd met het idee, wat tijdens een overleg tussen de Eredivisie CV en de KNVB goed is geëvalueerd en nu dus per direct wordt ingevoerd. Niet bij alle clubs is dit overigens al mogelijk: FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk beschikken in de Eredivisie nog niet over geschikte videoschermen. Zodra deze clubs zover zijn, kunnen ze ook gebruik maken van de VAR-communicatie.

{image[334793][right-half][VAR Review videoscheidsrechter video-arbiter]}Beter informeren van publiek

Met de nieuwe opzet wil de KNVB het publiek in de stadions beter informeren, hetgeen een van de pijnpunten van de VAR momenteel nog is. Op dit moment is het voor de toeschouwers te vaak onduidelijk waarom er wordt ingegrepen: communicatie tussen de scheidsrechter en VAR krijgt men in de stadions namelijk helemaal niet mee. Om dit enigszins te verhlpen, worden de schermen in de stadions ingezet.

Vanuit het ARAG KNVB Replay Center wordt door de VAR een button ingedrukt, die volgens op de schermen zichtbaar wordt voor de toeschouwers. Bijvoorbeeld: 'check mogelijk hands' of 'doelpunt afgekeurd – buitenspel' en dat bericht wordt rechtstreeks gepubliceerd op de videoschermen.

Op (lange) termijn zou de voetbalbond ook met de gedachte spelen om de scheidsrechter per microfoon een korte uitleg te geven aan de toeschouwers of de communicatie tussen VAR en arbiter per direct openbaar te maken, maar daarover wordt in dit bericht nog met geen woord gerept. Vooralsnog gaat het daarom alleen om schriftelijke informatie, zoals in de Johan Cruijff Schaal ook werd gedaan.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen