FA dient klacht in na racisme: "Op elk niveau onacceptabel"

14 oktober 2019, 23:27   Bijgewerkt: 15 oktober 2019, 07:48

Engeland zegevierde eenvoudig op bezoek bij Bulgarije (0-6), maar na afloop ging het nauwelijks over de overwinning van de Engelsen. Reden daarvoor waren de racistische spreekkoren van een deel van de Bulgaarse supporters. De Engelse voetbalbond FA heeft inmiddels een klacht ingediend bij de UEFA.

Meteen na het laatste fluitsignaal verstuurde de FA een persbericht, waarin het zich achter de eigen spelersgroep schaart. "We kunnen bevestigen dat de Engelse spelers slachtoffer zijn geworden van weerzinwekkende racistische spreekkoren tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Dit is op elk niveau onacceptabel", valt te lezen in de verklaring.

Het duel lag voor rust al tweemaal stil wegens de racistische leuzen, die voornamelijk gericht waren op debutant Tyrone Mings. Ook na rust bleven de Bulgaarse 'fans' zich misdragen. "Dit is helaas niet de eerste keer dat onze spelers onderdeel zijn van dit soort misdragingen en er is in de maatschappij geen enkele plaats voor dit gedrag, laat staan in de voetballerij", aldus de FA.

De voorzitter van de Engelse bond, Greg Clarke, was in het stadion. Hij communiceerde met de spelers en bondscoach Gareth Southgate en besloot daarom ook om na rust door te spelen, laat hij weten in gesprek met ITV. "Na rust vertelden officials dat er ongeveer vijftig supporters het stadion uit zijn gegooid. Ik vroeg hen waarom de andere gevallen niet aangepakt werden. Toen kreeg ik te horen dat het protocol alleen gold voor massale incidenten, en er bij enkele gevallen alleen sprake was van individuen."

Southgate en Mings

Bondscoach Southgate is trots op zijn ploeg. Volgens hem heeft Engeland op twee manieren een statement gemaakt in Sofia: vanwege de uitslag en ook op de manier waarop zijn ploeg met de situatie omging. "We hebben alles wat we hoorden gemeld aan de officials. We weten dat dit een onacceptabele situatie is", laat hij weten aan de BBC.

Verdediger Mings maakte zijn debuut en spreekt bij de BBC ondanks de schandalige geluiden langs de lijn van een mooi eerste optreden in het shirt van Engeland. "Het spijt me dat mensen blijkbaar de behoefte voelen om zulke meningen uit te dragen. Ik hoorde de spreekkoren kraakhelder, maar het doet me niets."

Eerder liet Engeland nog weten niet bang te zijn om het veld af te stappen bij racistische geluiden, maar in Bulgarije speelde de ploeg het duel helemaal uit. "Dat was een gezamelijke beslissing die we in rust hebben gemaakt", licht Mings toe, die bovendien Bulgarije niet al te veel kwalijk neemt. "We moeten ook niet doen alsof het hele land zo is. Dit was een kleine gedeelte dat niet representatief is voor het land."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen