Drie EK-duels in Amsterdam lonken voor het Nederlands elftal

Drie EK-duels in Amsterdam lonken voor het Nederlands elftal

14 oktober 2019 – Het moet raar lopen wil het Nederlands elftal zich niet plaatsen voor het EK van 2020. Een punt tegen Noord-Ierland op 16 november is voldoende om een ticket voor het toernooi te grijpen. Plaatst Oranje zich, dan is het voor het eerst sinds 2014 weer van de partij op een groot toernooi. Dit is wat het team van Ronald Koeman te wachten staat als plaatsing bewerkstelligd wordt.Drie 'thuisduels' voor Oranje
In tegenstelling tot de recente kampioenschappen wordt het EK van 2020 georganiseerd in verschillende landen. Dit doet de UEFA om het zestigjarig bestaan te vieren. Er worden wedstrijden gespeeld in twaalf verschillende landen. Nederland is met de Johan Cruijff ArenA ook één van de organiserende landen en dat is uitermate interessant voor Oranje.

De UEFA heeft de Johan Cruijff ArenA namelijk toegewezen aan Groep C. Plaatst Oranje zich voor het EK, dan komt het automatisch terecht in die poule en speelt het als gastland sowieso twee keer 'thuis'. Dat kan zelfs drie keer worden, al heeft dat alles te maken met Roemenië. Alle wedstrijden in Groep C worden namelijk over Amsterdam en Boekarest verdeeld. Plaatst Roemenië zich niet direct of helemaal niet voor het toernooi, dan worden twee wedstrijden in Boekarest afgewerkt en speelt het Nederlands elftal drie keer thuis. De kans is groot dat Roemenië zich niet (direct) kwalificeert, aangezien het in de kwalificatiepoule achter Spanje en Zweden staat. Lukt dat Roemenië wel, dan loot de UEFA waar de onderlinge wedstrijd gespeeld gaat worden.

Na de groepsfase zal Amsterdam nog een achtste finale organiseren, maar dat zal sowieso geen wedstrijd van Nederland worden. Wordt Nederland eerste in de poule, dan speelt het de achtste finale in Boedapest. Wordt Oranje tweede, dan speelt het de achtste finale op Wembley. In dat stadion worden ook de twee halve finales en de finale van het EK gespeeld. 

Komende periode
Nederland speelt nog twee interlands in de EK-kwalificatie. Op 16 november wacht de uitwedstrijd tegen Noord-Ierland, drie dagen later wordt de kwalificatieserie afgesloten in het thuisduel met Estland. Mocht Oranje onverhoopt niet geplaatst zijn, dan kan het finaletoernooi van de Nations League nog als vangnet dienen. Is Nederland wel geplaatst, dan kan het vizier volledig op de EK-loting die op zaterdag 30 november wordt georganiseerd in Boekarest.

Daar zal de UEFA de 24 deelnemende landen onderbrengen in zes poules. Plaatst Oranje zich, dan zal het dus naar Groep C gaan. De groepshoofden van de poules zijn de landen die bovenaan geëindigd zijn in hun kwalificatiepoule. Nederland staat momenteel eerste in kwalificatiepoule C en zal die plaats willen vasthouden voor een gunstige loting op het EK.

Het EK vindt plaats van 12 juni 2020 tot 12 juli 2020.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 22 november 2019

  2. donderdag 21 november 2019