Oranje op rapport: Wijnaldum vervangt Memphis, 4 onvoldoendes

Oranje op rapport: Wijnaldum vervangt Memphis, 4 onvoldoendes

13 oktober 2019 – Groots was het geenzins wat het Nederlands elftal zondagavond liet zien op bezoek in Minsk, maar de uiteindelijke 1-2 zege op Wit-Rusland zorgt er wel voor dat 'we' het EK-ticket al alvast kunnen boeken. Het is wel te hopen dat het komende zomer beter wordt qua spel, want Oranje zakte net als donderdag af en toe flink door de ondergens. FCUpdate.nl legt de internationals van Ronald Koeman langs de meetlat. Jasper Cillessen – 6
Had eigenlijk vrij weinig te doen, maar werd bij de eerste beste kans wel direct geklopt. Een scherpe voorzet werd door een Wit-Rus van dichtbij tegendraads binnen gekopt. De keeper van Valencia dook wel naar de goede hoek, maar kon de bal niet keren. Hierbij viel er niet zoveel aan te merken op Cillessen. Hij keepte verder een prima wedstrijd en hoefde geen bijzondere reddingen te verrichten, al hield hij wederom niet de nul.

Joël Veltman – 4,5
Een prachtige Zinedine Zidane-draai was een van de hoogtepunten aan de bal van de Ajacied in Minsk. Waar hij verdedigend normaliter sterk is aan de rechterkant, stond hij door de 3-4-3 in balbezit eerder als rechtermiddenvelder of zelfs rechtsbuiten opgesteld. Aan de bal kwam er echter veel te weinig uit en gaf bij de voorzet waaruit de 1-2 viel ook nog eens alle ruimte aan de Wit-Russen. De rechtsbackpositie zal vooralsnog een punt van discussie blijven.

Matthijs de Ligt – 5
Na de zwakke interland tegen Noord-Ierland zal De Ligt zich na twee minuten kapot zijn geschrokken nadat hij een diepe bal verkeerd inschatte. Gelukkig voor hem liep het met een sisser af. Niet veel later was De Ligt ook bij een corner onzeker, gelukkig kon hij zichzelf daarna herstellen met een cruciale ingreep bij Laptev. Verder was zijn bijdrage enorm beperkt aan de bal, waardoor duidelijk is dat hij nog altijd niet vol vertrouwen speelt.

Virgil van Dijk – 6,5
Met diverse crosspasses had Van Dijk aan de bal weer een belangrijk aandeel in de opbouw van het Nederlands elftal en ook verdedigend stond de captain van Oranje zijn mannetje. Maar toen Wit-Rusland met drie aanvallers tegen twee centrale verdedigers kwam te staan, kon ook VVD een tegentreffer – mede door een perfecte assist – niet meer voorkomen. Verder bleef de aanvoerder rustig en toonde hij zich opnieuw een absolute sterkhouder van het Nederlands elftal.

Daley Blind - 5
Het was niet de avond van Blind. Hoewel hij in de 3-4-3 in de opbouw net als bij Ajax centrumverdediger speelde, stond hij defensief altijd goed opgesteld. Bij de aansluitinsgoal van de Wit-Russen bleef Blind veel te ver aan de buitenkant en eerder al leverde hij de bal zomaar in op het middenveld, waaruit de thuisploeg een grote kans uit kreeg. Aan de bal was hij ook niet zoals normaliter, want zelfs zijn corners waren onder de maat.

Frenkie de Jong – 5,5
De middenvelder van Barcelona speelde niet zoals hij kan. Waar De Jong doorgaans het middenveld van Oranje dicteert, viel er tegen Wit-Rusland weinig te genieten. De Jong leed meer balverlies dan normaal en dit leidde zelfs een keer tot een kans van de Wit-Russen. Ook werd het gemis van compagnon De Roon pijnlijk duidelijk. Nog altijd doet De Jong ook een hoop mooie dingen, zoals een versnelling over het hele veld in de tweede helft, maar hij kan en moet beter. Wellicht dat de vermoeidheid toch een kleine rol speelde bij hem?

Donny van de Beek – 5,5
In de eerste helft was Donny van de Beek een paar keer gevaarlijk. De middenvelder had na twintig minuten een lobje in huis, maar die eindigde op het dak van het Wit-Russische doel. Hij zag ook een paar keer een schot geblokt worden, maar naar mate het duel vorderde werd de invloed van de Ajacied op het middenveld steeds minder. Omdat Oranje de grip verloor, moest De Roon worden gebracht voor de balans door Koeman. De discussie tussen beide heren is nog lang niet voorbij na dit duel.

Georginio Wijnaldum – 8
De middenvelder van Liverpool maakte twee wonderschone treffers, waarmee hij qua aantal goals als international bovendien over bondscoach Ronald Koeman (14) heenging. Hoewel ook bij hem zeker niet alles lukte, was hij bij afwezigheid van Memphis Depay wel dusdanig beslissend dat hij by far Man-of-the-Match werd. Na ruim een uur had hij met een kopbal zijn hattrick kunnen voltooien, maar die krachtloze inzet ging ongevaarlijk naast en ook in de slotminuut trof hij geen doel. Omdat Malen een grote kans miste tien minuten voor tijd, kreeg hij geen assist op zijn naam.

Donyell Malen – 5,5
Speelde een prima wedstrijd in de combinaties en was buiten de afwerking een volwaardig spits van het Nederlands elftal. Hij deed zijn verdedigende taken, was goed aanspeelbaar en kon een paar keer gevaarlijk worden, maar zag al zijn pogingen worden geblokt. Ruim tien minuten voor het einde moest hij wel de beslissende 1-3 aantekenen, maar van dichtbij trof zijn inzet geen doel. Malen is nog geen Memphis.

Steven Bergwijn – 5
Speelde een ongelukkige wedstrijd. De aanvaller was eigenlijk de hele wedstrijd onzichtbaar en zorgde nauwelijks voor gevaar voor het Wit-Russische doel, al kwam hij door de wereldgoal van Wijnaldum nog wel met een assist op papier. In de beginfase probeerde hij het met een schot, maar deze ging meters over het doel. De doorgaans zo speelse en creatieve vleugelaanvaller grossierde in balverlies en werd vlak voor tijd nog naar de kant gehaald voor Ryan Babel. Nee, de vrije rol aan de binnenkant zoals Koeman die voor ogen had, kwam er amper uit. 

Quincy Promes – 6
Veranderde een paar keer van positie gedurende het duel in een vrije rol zoals hij die bij Ajax ook heeft. Had na een half uur de score kunnen openen, maar zijn aanname was niet goed genoeg om tot een grote kans te komen. Niet veel later gaf hij alsnog de assist op het openingsdoelpunt van Wijnaldum, maar daarmee was het meeste gevaar vanuit Promes wel gesticht. Een ruime voldoende, maar nog zeker niet zo goed als hij bij Ajax was de laatste weken.

Invallers
Luuk de Jong – 6
Kreeg een kwartier voor tijd via een kopbal nog een kleine kans, maar die poging ging uiteindelijk ver over het doel. Verder werd de voormalig PSV-spits niet al te veel in het spel betrokken en een heldenrol zoals in De Kuip donderdagavond zat er ditmaal dan ook duidelijk niet in.

Marten de Roon – 6,5
Hoewel de middenvelder onzichtbaar bleef in de ruim twintig minuten die hij meedeed, was na zijn komst het evenwicht hersteld op het middenveld. Geen Wit-Russen die zomaar meer door konden op Cillessen, maar Oranje kreeg weer grip op het duel. Dat is de taak waarvoor De Roon in het veld kwam en daarin scoorde hij een ruime voldoende.

Ryan Babel
Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beoordeling

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 26 november 2020

  2. woensdag 25 november 2020