Dubbelslag Wijnaldum helpt matig Oranje aan grote stap naar EK

13 oktober 2019, 19:57   Bijgewerkt: 13 oktober 2019, 20:03

Het Nederlands elftal kan zich gaan opmaken voor het eerste eindtoernooi sinds 2014. Het uitduel met Wit-Rusland werd zondagavond beslist door twee bijzonder fraaie goals van Georginio Wijnaldum vlak voor rust. Zonder pijn en moeite kwam de zege echter niet: zeker na rust zakte de ploeg van Ronald Koeman tot een wel heel bedenkelijk niveau. Stanislav Dragun zorgde al koppend voor de 1-2, maar meer leed werd Oranje bespaard in Minsk. 

Koeman had flink ingegrepen na de late thuiszege op Noord-Ierland. De geblesseerde Memphis Depay werd vervangen door Donyell Malen. Verder moesten Denzel Dumfries, Marten de Roon en Ryan Babel hun plek afstaan aan Joël Veltman, Donny van de Beek en Quincy Promes, mede omdat het Nederlands elftal in balbezit in een 3-4-3-formatie kwam te staan.

Ook in de achttiende interland onder Koeman had Oranje even de tijd nodig om op gang te komen. Het tempo lag te laag om de defensieve linies van de Wit-Russen te doorbreken en Denis Laptev kreeg zelfs de eerste grote kans van de wedstrijd. De spits werd eerst afgestopt door een perfecte tackle van Matthijs de Ligt, kreeg de bal daarna weer voor zijn voeten, maar schoot hoog over.

Ook het Nederlands elftal leek zich veilig te wanen met de eigenlijk nog minimale voorsprong, maar Wit-Rusland voetbalde zich nog terug in de wedstrijd. Waarschuwingsschoten van Evgeni Yablonski en Igor Stasevich gingen nog aan het doel van Jasper Cillessen voorbij, maar de aansluitingstreffer liet niet lang op zich wachten: Dragun kroop weg uit de rug van Virgil van Dijk en kopte uit een voorzet van Denis Polyakov de 1-2 binnen.

De 1-2 bleef uiteindelijk wel op de borden, waardoor Nederland zich op zaterdag 16 november definitief kan verzekeren van een EK-ticket. Een gelijkspel in en tegen Noord-Ierland volstaat voor een ticket, al wil het uiteraard groepshoofd blijven in poule C boveen Duitsland, een plek die het ondanks de twee magere interlands tegen Noord-Ierland en Wit-Rusland nog altijd inneemt. Dat is wel een van de weinige elementen waarover bondscoach Koeman tevreden zal zijn na deze interlandperiode. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen