Groep H: zege Fransen, Turkije zwijnt en primeur Andorra

11 oktober 2019, 22:51

Frankrijk heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt op bezoek bij IJsland in de EK-kwalificatiereeks. De regerend wereldkampioen had een hele moeilijke avond, maar na een domme overtreding van Ari Skulason op Antoine Griezmann kwamen de Fransen aan de leiding in het duel (0-1). Omdat Turkije in de slotminuten ook nog won, gaat Frankrijk nog niet aan kop van de poule. Onderin zorgde Andorra voor een primeur door haar eerste EK-kwalificatieduel ooit te winnen.

Op bezoek in IJsland: Nederland weet hoe lastig het kan zijn. In 2014 ging Oranje er met 2-0 onderuit en ook Frankrijk, dat met onder andere Antoine Griezmann en Kingsley Coman begon, had het niet eenvoudig in Reykjavík. De bezoekers hadden weliswaar het veldoverwicht, maar konden dat maar amper omzetten in grote kansen.

Het werd geholpen door een oliedomme overtreding van Skulason na ruim een uur spelen. Griezmann leek in ongevaarlijke positie in het zestienmetergebied, maar werd hard aangetikt door de verdediger: penalty. Dat buitenkansje was aan Olivier Giroud wel besteed (0-1), waarna Frankrijk in een zetel zat en via Blaise Matuidi (paal) en Wissam Ben Yedder (gepakt en naast) nog uit had moeten lopen. Door het verlies doet IJsland een stapje terug en moet het maandag in eigen huis winnen van Andorra om nog enigszins kans te maken op EK-kwalificatie. Frankrijk gaat samen met Turkije aan kop in Groep H.

Turkije – Albanië 1-0

Met vijftien punten uit zes duels en een beter onderling resultaat stond Turkije enigszins verrassend aan kop van Groep H en die zou het bij een zege op Albanië sowieso behouden. De bezoekers hadden een zege nodig om nog van een stunt te mogen dromen, waardoor beide ploegen wilden winnen, maar dus ook vooral niet op achterstand wilden komen. Turkije had wel een veldoverwicht, maar drukte dat lang niet uit in de score en ook de bezoekers kregen kansen zonder te scoren. Vlak voor blessuretijd kwam Albanië-keeper Thomas Strakosha om onbegrijpelijke redenen uit zijn doel, waarna de bal uiteindelijk via de kluts en Cenk Tosun over de doellijn rolde. Net als tegen Andorra (1-0) kwam Turkije enorm goed weg en gaat het nog altijd aan kop van de groep. 

Andorra – Moldavië 1-0

Voor het eerst in een EK-kwalificatiereeks won Andorra een wedstrijd: opponent Moldavië moest na twee gele kaarten voor Radu Gînsari met een man minder verder, waarna Marc Vales de winnende maakte namens de uitzinnige thuisploeg, die de zege vierden als een WK-titel. Het is de eerste wedstrijd in 55 (!) EK-kwalificatieduels waarin Andorra niet verliest en dus zelfs won.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen