Oranje op rapport: overall onvoldoende ondanks zege

11 oktober 2019, 09:01   Bijgewerkt: 11 oktober 2019, 14:48

Het Nederlands elftal kroop donderdagavond door het oog van de naald in eigen huis tegen Noord-Ierland. Tachtig minuten verliep het scenario voor Oranje zoals niemand dat op voorhand had gewenst, maar met een beetje geluk en een goede laatste tien minuten pakte bondscoach Ronald Koeman drie uiterst kostbare punten in de EK-kwalificatiereeks met zijn ploeg. FCUpdate.nl legt de internationals zoals altijd langs de meetlat. 

Jasper Cillessen - 6

Aan de bal en in zijn spelhervattingen scoorde Cillessen een grote voldoende, als doelverdediger had de keeper van Valencia een heel rustige avond. De tegentreffer viel de keeper eigenlijk niet te verwijten, al wil dat niet direct zeggen dat de bal helemaal onhoudbaar was. Onvoldoende was zijn optreden anderzijds ook weer geenszins. 

Denzel Dumfries - 5

De ruimte bij Noord-Ierland lag vooral bij hun rechterkant, waardoor Dumfries zijn stempel niet kon drukken. Dat was ook omdat de back ongelukkig speelde: na een half uur had hij gevaarlijk kunnen worden, maar sprong de bal van zijn voet. Die verkeerde aanname was niet de enige keer dat hij in een kleine ruimte tekort kwam aan de bal. In de kleine ruimtes waarin gespeeld werd, kon de ietwat druistige Dumfries nooit lekker in de wedstrijd komen. 

Krantenoverzicht: Luuk de verlosser

Matthijs de Ligt - 4,5

De normaliter zo betrouwbare verdediger van Juventus had zijn avond niet. In de eerste helft leverde hij drie lange ballen kansloos in bij de Noord-Ieren en ook meermaals ging een inspeelpass over de grond naar de verkeerde kleur. Verdedigend was hij lang wél een zekerheid, tot hij bij de goal van de Noord-Ieren tweemaal de mist in ging. Niet alleen verloor hij zijn kopduel waaruit Josh Magennis scoorde, vlak daarvoor had hij de bal al weg kunnen én moeten halen, maar raakte hij de bal volledig verkeerd. Een jubileumduel om snel te vergeten...

Virgil van Dijk - 7

Had in de eerste helft meer aangekomen passes dan heel Noord-Ierland bij elkaar, wellicht had hij nog meer risico's naar voren kunnen nemen. Desondanks scoorde de captain van het Nederlands elftal een royale voldoende: verdedigend foutloos en aanvallend was hij in de eindfase samen met Luuk de Jong een stormram. Ook op moeilijke momenten bleef hij kalm en was, ondanks enkele slordigheidjes in het begin, wederom erg belangrijk.

{image[337353][right-half][]}Daley Blind - 5,5

Het eerste gevaar na een klein half uur kwam via een schot (over) van de voet van Blind, die zeker in de tweede helft een belangrijk aandeel had als Oranje de druk opvoerde. Maar zo sterk als hij bij Ajax centraal achterin speelt, kwam hij in De Kuip niet voor de dag. Zo liet hij de voorzet waaruit de 0-1 viel wel heel gemakkelijk toe (en daarvoor werkte hij de bal ook al niet goed weg) en kon hij - ondanks dat er aan zijn kant ruime lag in de verdediging van Noord-Ierland - aanvallend zijn steentje maar weinig bijdragen. 

Oranje mazzelt: hoe dit scenario te voorkomen in Wit-Rusland?

Marten de Roon - 5,5

Zoals vrijwel altijd in Oranje was er ook donderdagavond geen hoofdrol weggelegd voor de middenvelder van Atalanta Bergamo en met Donny van de Beek op zijn plek, kwam er meer voetbal bij het Nederlands elftal. Maar De Roon deed wel wat van hem verwacht wordt: zorgen op de balans op het middenveld en op zijn plek blijven Hij speelt omdat zijn collega-middenvelders veel weg zijn - zoals Ronald Koeman voor het duel zijn keuze nog duidelijk uitlegde. Alleen was het wel degelijkheid troef, bij De Roon. 

Georginio Wijnaldum - 5

De zestigste interland van Wijnaldum was zéker niet zijn beste. Met een kopbal had hij de enige poging op doel van het Nederlands elftal in de eerste helft, maar als hij nog iets scherper was geweest in de kleine ruimte, had hij wel kunnen scoren. Ook in de tweede helft was de Liverpool-speler met schoten (over en van de lijn gehaald) gevaarlijk, maar zo goed als hij de laatste interlands was: dat niveau haalde hij in zijn geboortestad nooit.  

Frenkie de Jong - 6,5

Diep in blessuretijd was de middenvelder van FC Barcelona eindelijk verlost van de dekking van Paddy McNair. De voormalig speler van Manchester United zat bijna het hele duel op de hielen van De Jong, die rustig en beheerst was aan de bal en in de passing, maar door de strakke dekking niet beslissend kon zijn. Ook kon hij niet zorgen voor tempo in de wedstrijd: pas toen Oranje met 2-1 voor stond en hij eindelijk de ruimte kreeg, gaf hij met een knappe dribbel en dito pass een beslissende assist. Desondanks deed hij met de bal ook zelden iets verkeerds. 

Steven Bergwijn - 6

De aanvaller van PSV lag vaak aan de basis van (mogelijk) gevaar van Nederland. De aanvaller had een paar succesvolle dribbels, waarmee hij gevaar van Oranje initieerde. Eenmaal werd hij zelf door een wippertje van Memphis op heerlijke wijze voor de keeper gezet, maar kon hij de bal uiteindelijk niet bij de inlopende Wijnaldum krijgen. Een degelijk optreden van Bergwijn, dat wanneer hij beslissend was geweest, wél nog een stuk beter had kunnen zijn. 

Memphis Depay - 6,5

De aanvaller deed de mooiste dingen met bijvoorbeeld een lobje op Bergwijn en een paar heerlijke voetbewegingen, toch ging er ook heel veel mis bij de normaliter zo gevaarlijke aanvaller van Oranje. Na de 0-1 wilde hij bovendien wel heel geforceerd op jacht naar de gelijkmaker met twee verre schoten van ver (over), waardoor hij een paar verkeerde keuzes maakte. En toch was Memphis wederom beslissend in Oranje: twee doelpunten op het moment dat het echt moest gebeuren, dat is uiteindelijk toch weer grote klasse.

Ryan Babel - 4,5

Er lukte vrij weinig bij Ryan Babel, die aan de bal telkens net de verkeerde keuze maakte. Na een pass van Blind vergat hij de bal en op de moment dat er net geen ruimte was om te schieten, deed hij dat toch en zag zijn pogingen telkens geblokt worden door een Noord-Iers been. Af en toe had hij nog een aardige vooractie of voorzet, maar verfijnd en tot in de puntjes uitgevoerd was het niet. Ondanks zijn energie en harde werken een onvoldoende voor de buitenspeler.

Invallers

Donyell Malen - 7

Als invaller was de in bloedvorm verkerende PSV'er in zijn derde interland opnieuw bepalend. Na zijn entree op het veld combineerde hij met strakke passes direct mee en aan de belangrijke gelijkmaker ging een voorzet van Malen vooraf, terwijl hij ook bij de 2-1 van De Jong betrokken was. Hij raakte de bal heel licht, waarna die vervolgens bij zijn voormalig ploeggenoot terecht kwam. Had vijf minuten voor tijd met zijn kopbal helemaal een droomduel kunnen spelen, maar die inzet ging net naast.

{image[337354][right-half][]}Donny van de Beek - 6

Zelden zal Van de Beek zo zijn toegejuicht in De Kuip als donderdagavond: zowel voor de wedstrijd als bij zijn invalbeurt ging het publiek uit zijn plaat. Het orkest ging meteen los met de muziek waarop zijn naam in Amsterdam vaak gescandeerd wordt en met zijn komst kwam er ook meer muziek in Oranje. Met iets meer beweging, diepgang en voetballend vermogen werd Nederland dreigender, al was de invloed van de Ajax-middenvelder uiteindelijk niet direct beslissend.

Luuk de Jong

Speelde te kort voor een beoordeling

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen