PEC Zwolle
0 – 0
ADO Den Haag

Memphis en stormram De Jong helpen zwak Oranje aan zege

Memphis en stormram De Jong helpen zwak Oranje aan zege

10 oktober 2019 – Het EK van 2020 is weer een stukje dichterbij gekomen voor het Nederlands elftal. Het ultra-defensieve Noord-Ierland leek het eerste landenteam sinds Roemenië in 2007 te worden dat punten meenam uit De Kuip. Josh Magennis kopte een kwartier voor tijd de 0-1 binnen, maar het lamlendige Oranje schoot op tijd wakker. Memphis Depay tekende voor de gelijkmaker en in de blessuretijd zorgden invaller Luuk de Jong en wederom Memphis zelfs voor een 3-1 zege. Oranje pakt de koppositie in Groep C en speelt zondag in en tegen Wit-Rusland.Koeman had drie wijzigingen toegepast ten opzichte van de wedstrijd tegen Estland. Marten de Roon keerde terug in het elftal en verving de afwezige Davy Pröpper. Het PSV-duo Denzel Dumfries-Steven Bergwijn kreeg de voorkeur boven Joël Veltman en Eredivisie-topscorer Donyell Malen.

Voor rust kwam het lawaai alleen in het uitvak van De Kuip: de eerste helft verliep precies volgens het scenario dat de Noord-Ieren voor ogen hadden. De gedisciplineerde ploeg van Michael O'Neill hield tegen, ontregelde, hield de ruimtes klein en zag dat Oranje geen moment in zijn spel kwam.

Het Oranje-legioen moest het doen met een fraaie hakbal van Frenkie de Jong en een komische inworp van Daley Blind via de rug van Memphis Depay. Alleen Georginio Wijnaldum kwam nog enigszins in de buurt van een doelpunt, maar zag eerst een schot afketsen op Craigh Cathcart en kopte even later in de handen van Bailey Peacock-Farrell.

De in het lichtblauw gestoken Noord-Ieren waren ook na rust vastbesloten om de 0-0 over de streep te trekken. Doelman Bailey Peacock-Farrell kreeg na 52 minuten al geel wegens tijdrekken en de Franse arbiter Benoît Bastien moest steeds vaker fluiten voor een overtreding. Na ruim een uur had Ronald Koeman genoeg gezien: Donny van de Beek en Donyell Malen kwamen voor De Roon en Ryan Babel.

Nederland begon de tegenstander steeds verder onder druk te zetten en Jonny Evans moest zijn doelman te hulp schieten bij een inzet van Wijnaldum. De goal die voorzichtig in de lucht hing, viel echter aan de andere kant, na een aaneenschakeling van fouten. Matthijs de Ligt en Blind raakten de bal allebei totaal verkeerd, Blind liet Stuart Dallas de voorzet geven en invaller Magennis klopte De Ligt in de lucht: 0-1.

Koeman reageerde met het inbrengen van stormram Luuk de Jong. Oranje was wakker geschrokken en had al snel de 1-1 te pakken: Malen gaf strak voor, Memphis legde de bal in één keer klaar en punterde door de benen van Jonny Evans door. Oranje wilde meer, maar leek na een open kopkans via Malen zijn laatste kansen verspeeld te hebben. Luuk de Jong en Memphis beslisten echter anders, waardoor de weg naar het EK opeens weer helemaal open ligt.

Opstelling
Jasper Cillessen; Denzel Dumfries, (78. Luuk de Jong -), Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk, Daley Blind; Marten de Roon, (66. Donny van de Beek), Frenkie de Jong , Georginio Wijnaldum; Steven Bergwijn, Memphis Depay, Ryan Babel (66. Donyell Malen)

Morgen volgen de beoordelingen in een uitgebreid spelersrapport

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 20 oktober 2019

  2. zaterdag 19 oktober 2019