België grijpt met recordzege eerste EK-ticket

10 oktober 2019, 22:50

België heeft zich als eerste land weten te plaatsen voor het EK van volgend jaar. De Belgen wonnen donderdagavond met liefst 9-0 van San Marino, een evenaring van de grootste overwinning van de Rode Duivels. Door de monsterzege is België verzekerd van minimaal de tweede plaats in Groep I. Het tweede ticket in de groep lijkt te gaan naar Rusland, dat met 4-0 won van Schotland.

België - San Marino 6-0

Niemand twijfelde eraan dat België zich donderdag zou plaatsen voor het EK. De vraag was niet of, maar met hoeveel San Marino zou worden verslagen. De voetbaldwerg had in Brussel weinig in te brengen, al duurde het wel even voordat het openingsdoelpunt viel.

Romelu Lukaku opende na iets minder dan een halfuur de score met zijn vijftigste interlanddoelpunt. Daarna ging het hard: Nacer Chadli, Cristian Brolli (eigen goal), weer Lukaku, Toby Alderweireld en Youri Tielemans scoorden in het laatste kwartier van de eerste helft, waardoor de teams met een 6-0 stand de rust in gingen. In de tweede helft namen de Belgen de voet van het gaspedaal, al scoorden ze in de slotfase via Christian Benteke, Yari Verschaeren en Timothy Castagne nog wel drie keer.

Rusland - Schotland 4-0

Net als België lijkt ook Rusland zich te mogen opmaken voor het EK van volgend jaar. Door doelpunten van Artem Dzyuba (twee keer), Magomed Ozdoev en Aleksandr Golovin boekten de Russen tegen Schotland hun vijfde overwinning in zes wedstrijden. Rusland heeft nu een comfortabele voorsprong van vijf punten op nummer drie Cyprus. Kazachstan en Schotland volgen op respectievelijk elf en twaalf punten.