ErediVisie: GelreHome, fluit uit, LEC Zwolle, Ajax en Feyenoord

ErediVisie: GelreHome, fluit uit, LEC Zwolle, Ajax en Feyenoord

7 oktober 2019 – Het was wederom een bewogen Eredivisie-weekend: Ajax en PSV deden wat ze moesten, maar AZ en vooral Feyenoord kregen een tik te verwerken. Met name achterin zijn de Rotterdammers dramatisch begonnen aan dit seizoen en dat laatste geldt ook voor de lekke achterhoede van PEC Zwolle. Verder vervolgde Vitesse de thuisreeks en waren er weer diverse fluitjes te horen op de velden en helaas niet alleen van scheidsrechters. In onze wekelijkse rubriek ErediVisie blikken we door het afgelopen speelweekend. Verdedigend historisch dramatisch Feyenoord
Feyenoord kreeg zondag in Sittard vier tegendoelpunten binnen 46 minuten: het werd een historisch slechte prestatie. De laatste keer dat dát namelijk gebeurde was in 1973 tegen De Graafschap en de laatste keer dat het vier goals in een hele wedstrijd moest incasseren tegen een zo'n laaggeklaasseerde ploeg, was in 2005 tegen FC Den Bosch. In totaal moest Feyenoord al 17x vissen dit seizoen (slechts zeven ploegen vaker) en dat is het hoogste aantal sinds 1989/90, toen het na negen speelrondes 18 tegentreffers kreeg. Dat jaar eindigde Feyenoord, dat tot dusver slechts eenmaal de nul hield, op de elfde plaats. Sowieso is de Eredivisie-start dramatisch: in 2010/11 begonnen de Rotterdammers voor het laatst minder aan het seizoen, toen eindigden ze op de tiende plaats. Het biedt weinig hoop voor Jaap Stam…

LEC Zwolle
Het seizoen van PEC Zwolle verloopt vooralsnog zeer teleurstellend, niet alleen vanwege de vele incidenten. De ploeg van John Stegeman heeft de zaken achterin niet goed voor elkaar: Xavier Mous is nog niet de gedroomde nieuwe keeper, de al volledig afgeschreven Darryl Lachman is door blessureleed tóch teruggehaald en na de blessure van Gustavo Hamer moest debutant Destan Bajselmani optreden als rechtsback omdat Sai van Wermeskerken als linksachter was opgesteld uit nood. Yuta Nakayama was door de blessures van Thomas Lam, Etiënne Reijnen en Bram van Polen het enige verdedigende alternatief centraal achterin, terwijl ook Kenneth Paal afwezig is met een blessure. Dat de ploeg van Stegeman nog geen enkele (!) keer de nul hield dit seizoen mag geen verrassing heten. Bovendien kregen alleen Fortuna Sittard en RKC Waalwijk meer tegengoals: PEC is LEC. 

IJzersterke start Ajax
Door de zege op Valencia van afgelopen woensdag evenaarde Ajax al de beste Champions League-start sinds het seizoen 1995/1996 en ook in de Eredivisie blijft de sterke reeks maar voortduren. Daardoor is de ploeg al zestien duels ongeslagen, iets dat eerder alleen lukte in het seizoen 1995/96 onder Louis van Gaal, die – net als vorige week door Arne Slot bij AZ – geëvenaard wordt. Er was veel kritiek op de achterhoede, maar ook die staat inmiddels als een huis. De Amsterdammers wonnen op bezoek bij ADO met 0-2 en dit betekende voor Andre Onana alweer de tiende clean sheet van dit seizoen en tevens de vierde op een rij. Door de nul tegen ADO evenaart de keeper het record van Jasper Cillessen door 46 keer de nul te houden in het shirt van Ajax. Het record van de meeste clean sheets in één seizoen staat nog altijd op naam van FC Twente (1971/1972) en PSV (2004/2005), zij hielden liefst 23 keer de nul.

Fluit uit
Sommige supporters snappen er geen fluit van. Vorige week was er een 'fan' bij FC Emmen die een fluitje mee had genomen naar de wedstrijd en meermaals tijdens een aanval van ADO Den Haag erop blies. Een serieus storende factor voor de voetballers, maar blijkbaar werkt fluiten aanstekelijk, aangezien er in Den Haag én in Sittard zondagmiddag opnieuw zo'n lolbroek was die een fluit meenam naar het stadion. Gelukkig zorgde het ditmaal voor minder overlast, maar het moet zeker geen trend worden om het spel op deze manier te ontregelen. Dit soort acties moeten we snel afblazen, dus snel de daders achterhalen en laat hen dan maar naar hun seizoenkaart fluiten.

GelreHome
Het had er een hele erge blunder van doelman Maarten Paes voor nodig, maar Vitesse won afgelopen zaterdag met 2-1 van directe concurrent FC Utrecht. Hierdoor staat de ploeg van Leonid Slutsky op een uitstekende gedeelde derde plaats, met slechts drie punten achterstand op Ajax en PSV in de wetenschap dat zij juist die ploegen (en ook AZ) al hebben gehad. Door de overwinning tegen Utrecht zijn de Arnhemmers inmiddels al twintig duels ongeslagen in het eigen GelreDome. Er was sprake dat Vitesse de laatste drie competitiewedstrijden in een ander stadion spelen, vanwege de organisatie van het Eurovisiesongfestival in Arnhem. Dat dit evenement uiteindelijk naar Rotterdam is gegaan, komt de ploeg van Leonid Slutsky eigenlijk helemaal niet slecht uit.

En dan nog even dit....

Halil krijgt het thuispubliek stil

Hier kan zelfs Koert Westerman niet aan tippen

EindTovenaren

  

Meer nieuws

  1. zaterdag 19 september 2020

  2. vrijdag 18 september 2020