Juventus klopt Inter ondanks door De Ligt veroorzaakte penalty

6 oktober 2019, 23:32

Juventus heeft de koppositie in Italië overgenomen van Internazionale. In een rechtstreeks gevecht boekte de regerend landskampioen een verdiende zege: 1-2. Matthijs de Ligt en Stefan de Vrij speelden beiden negentig minuten. Eerstgenoemde veroorzaakte een strafschop waaruit Internazionale voor de gelijkmaker tekende, maar speelde verder een solide wedstrijd.

Voor Internazionale was de Derby d'Italia als een examen. De Nerazzurri hadden de eerste zes wedstrijden allemaal gewonnen, maar troffen op papier niet de allersterkste tegenstanders. Juventus morste alleen punten tegen Fiorentina, maar moest daardoor de koppositie wel aan Internazionale laten.

Op Milanese bodem werden de verhoudingen tussen beide titelkandidaten duidelijk. Juventus speelde sterker en slimmer dan de gastheren. Het agressieve begin van de Oude Dame wierp meteen zijn vruchten af. In de omschakeling kwam Juventus er snel uit en profiteerde Paulo Dybala van de ruimte die Milan Skriniar hem gaf. Met een schot in de verre hoek kreeg doelman Samir Handanovic het nakijken.

Ondanks het betere spel gaf Juventus de voorsprong uit handen. Na een schot van Cristiano Ronaldo op de lat wees even later scheidsrechter Gianluca Rocchi naar de stip voor een penalty voor Inter. De Ligt veroorzaakte de strafschop. De oud-Ajacied ging met de elleboog naar de bal en liet Rocchi geen keus. Oog in oog met Lautaro Martinez dook Wojciech Szczesny wel naar de goede hoek, maar kon de Poolse doelman de strafschop niet keren.

Juventus pakte de draad wel weer op. Ronaldo was de gevaarlijkste man aan Juve's zijde. Een goede schietkans schoot hij recht op Handanovic af en een doelpunt van hem werd afgekeurd, omdat Dybala buitenspel stond. Internazionale mocht dan ook de handen dichtknijpen met de 1-1 ruststand. Juventus bleef na rust de baas op het veld. Om de wedstrijd naar zich toe te trekken bracht Maurizio Sarri onder meer Higuain voor Dybala. Dat bleek een gouden zet.

Tien minuten voor tijd was Higuain het eindstation van een snelle combinatie door het centrum van Internazionale. De Argentijn ontsnapte aan de aandacht van Alessandro Bastoni en rondde vervolgens rustig af. In de slotfase had Matias Vecino nog een grote mogelijkheid op de gelijkmaker, maar voorkwam Szczesny dat Internazionale alsnog een punt pakte.