Ten Hag heeft een fitte groep: "Hebben mentaliteit en kwaliteit"

27 september 2019, 15:39

Erik ten Hag beschikt tegen FC Groningen komend weekend over een vrijwel fitte selectie. Niet alleen keren Hakim Ziyech en Noa Lang normaliter weer terug bij de spelersgroep, ook Noussair Mazraoui is er – mits hij de laatste training goed volbrengt – weer bij. Zakaria Labyad is ziek en ontbreekt als enige Ajacied nog wel.

Dat vertelde Ten Hag op de persconferentie over de fitheid van Ajax. "Hakim heeft gisteren goed getraind en hij oogt goed, ik ga ervanuit dat hij er zaterdag bij kan zijn. We hebben een fitte groep", zei de coach, die werd gevraagd naar de opvallende scoringsdrift van de Amsterdammers momenteel. De teller staat op 25 goals en dat is meer dan vorig seizoen. 

"We scoren veel, dat is een prettige wetenschap. Dat is ook niet door niks: we hebben een goed aanvalsspel en een variabel aanvalsplan. Ook zit het in mentaliteit en in kwaliteit", wist Ten Hag, die nog niet zo bezig is met het doelsaldo zoals vorig seizoen in de tweestrijd met PSV wel het geval was. "Dat was echt een thema, maar dat heeft ook te maken met het kweken van een mentaliteit."

{image[337080][right-half][]}Rol van Promes

Verder werd de oefenmeester gevraagd naar de goede prestaties van Qunicy Promes, die momenteel aan de lopende band scoort. "Het is altijd afwachten hoe spelers bij een nieuwe club, met een nieuwe filosofie, spelen, maar hij is op de goede weg en dat had ik wel verwacht. Maar hij kan nog altijd beter en daar is hij zelf ook van overtuigd."

De laatste duels speelde Promes op tien, een plek waar ook Donny van de Beek graag speelt. "Hij (Promes, red.) kan ook op alle aanvallende posities uit de voeten. Het is nu zaak dat we gaan intrainen op automatismen en de variaties", zei Ten Hag, die zich niet uitliet over de specifieke voorkeur voor de tien positie. Wel is ook het verdedigende aspect erg belangrijk, zo voegde hij toe aan het lijstje van eisen.

"Maar uiteindelijk gaat het om rendement." Dat moet ook tegen FC Groningen weer behaald worden: het liefst zo snel mogelijk, anders in de tweede helft – wat dit seizoen al vaker gebeurde. Ten Hag: "In de eerste helft is de tegenstander nog fris en hebben ze zich tactisch ingesteld. Uiteindelijk worden ze moe en wordt het organisatorisch ook minder. Dan kun je het verschil maken."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen