AZ kinderlijk eenvoudig langs onthutsend zwak Feyenoord

26 september 2019, 21:56   Bijgewerkt: 26 september 2019, 23:56

Een zeer zwak Feyenoord heeft donderdagavond in een regenachtige Kuip een 0-3 nederlaag geleden tegen AZ. De Rotterdammers creëerden niet veel kansen en zagen aan de andere kant van het veld het veel geprezen aanvalstrio Oussama Idrissi, Myron Boadu en Calvin Stengs de wedstrijd beslissen. Zij namen ieder een doelpunt voor hun rekening.

In Rotterdam kwam de regen met bakken uit de lucht toen Feyenoord en AZ begonnen aan de inhaalwedstrijd in de Eredivisie. Feyenoord werd gelijk teruggedrukt door de Alkmaarders. Yukinari Sugawara en Boadu waren binnen tien minuten al dicht bij de openingstreffer, maar het geluk ontbrak bij hun pogingen. Feyenoord wist daarentegen niets te creëren in het eerste kwart van de wedstrijd en schoot zelfs niet één keer richting het doel van AZ-keeper Marco Bizot.

Toch liet Feyenoord zich vlak voor rust verrassen door de ploeg uit Alkmaar. Niet voor de eerste keer kon Owen Wijndal vrij opstomen langs de linkerkant van het veld, zonder dat er een Feyenoorder met hem meeliep. Waar er bij zijn eerste twee voorzetten nog geen medespeler af kon ronden, stond Boadu deze keer wel op de goede plek om de 0-1 achter Kenneth Vermeer te tikken. Feyenoord kwam vlak voor rust nog goed weg. Niet door een gemiste kans van AZ, maar door een gele kaart voor een veel te late tackle van Berghuis op Teun Koopmeiners. De Feyenoorder raakte de AZ-middenvelder hard van achteren, terwijl de bal niet meer in de buurt was. Scheidsrechter Jochem Kamphuis en VAR Danny Makkelie vonden geel voldoende.

Het gemis van Jørgensen leek Feyenoord ook deze wedstrijd op te breken. Het werd eens te meer duidelijk dat Narsingh en Sinisterra niet de specifieke kwaliteiten hebben die de Deense spits wel heeft. De Rotterdammers probeerden het wel, maar leden te veel balverlies om écht gevaarlijk te worden. Toen Eric Botteghin vlak voor tijd ook nog eens op komische wijze over zijn eigen voeten struikelde na een onhandige uittrap van Vermeer, Oussama Idrissi de bal overnam en deze simpel achter de keeper schoot was het drama compleet in De Kuip. Zo blijft Stam moeite houden om zijn team aan de praat te krijgen, terwijl er in Alkmaar met een goed gevoel toegeleefd kan worden naar de duels met Heracles Almelo en Manchester United.

Opstellingen en beoordelingen*:

Feyenoord: Kenneth Vermeer 4; Lutsharel Geertruida 5,5, Eric Botteghin 3,5, Edgar Ié 5,5, Ridgeciano Haps 5,5; Renato Tapia 4,5 (Wouter Burger 5,5), Orkun Kökcü 5,5 (Sam Larsson 5,5), Jens Toornstra 6,5; Steven Berghuis 5, Luciano Narsingh 5, Luis Sinisterra 5 (Naoufal Bannis -)

AZ: Marco Bizot 6,5; Jonas Svensson 6, Ron Vlaar 6,5, Stijn Wuytens 6,5, Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjø 7 (Jordy Clasie -), Teun Koopmeiners 6,5, Calvin Stengs 7,5 (Ferdy Druijf -); Yukinari Sugawara 6, Myron Boadu 7 (Dani de Wit -), Oussama Idrissi 6,5

Man of the Match: Calvin Stengs

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling