Groningen schrijft ten koste van PEC eindelijk weer drie punten bij

Groningen schrijft ten koste van PEC eindelijk weer drie punten bij

21 september 2019 – FC Groningen heeft zaterdag weer eens drie punten bijgeschreven. De ploeg van trainer Danny Buijs had vier duels op rij niet gewonnen, maar was in de groene kathedraal veel te sterk voor PEC Zwolle: 2-0. Groningen domineerde ongeveer het hele duel en had niks te vrezen van PEC. Ramon Lundqvist en Ajdin Hrustic scoorden voor de Trots van het Noorden, die de gevarenzone heeft verlaten.Omdat Groningen sinds de 0-1 zege bij Emmen niet meer had gewonnen, bivakkeere het al een tijdje in de onderste regionen. Alleen bij AZ had Groningen nog een puntje gepakt, verder had het verloren van FC Twente, Heracles Almelo en VVV-Venlo. Bovendien scoorde Groningen het minst van alle Eredivisie-ploegen en hebben de Groningers hierna uitwedstrijden tegen PSV en Ajax voor de boeg. Daarom moest er zaterdagavond tegen PEC gewoon gewonnen worden.

Een voordeeltje voor Groningen was dat Lundqvist weer terug was in de basis. De Zweedse middenvelder bracht wat extra's op het middenveld van de noorderlingen. Dat Zwolle vrij afwachtend was, hielp ook mee, maar met Lundqvist kwam Groningen steeds ver op de helft van de tegenstander. Hij brak na net iets meer dan een kwartier de wedstrijd open, hij pegelde van een meter of twintig mooi raak via binnenkant paal.

Later kopte hij uit een lekkere voorzet vanaf rechts nog op PEC-doelman Xavier Mous, die eerder al Hrustic van scoren had afgehouden en vlak voor rust voorkwam dat zijn teamgenoot Sam Kersten hem passeerde door een voorzet te toucheren. Al deze mogelijkheden kwamen tot stand omdat PEC niet echt thuis gaf en steeds rond de middenlijn de bal alweer kwijt raakte. Slechts een keer moest Sergio Padt echt in actie komen. De keeper stompte een verrassend schot van Gustavo Hamer uit de hoek.

Voor Zwolle was er nog niks aan de hand, van alle ploegen is het tot nu toe het vaakst teruggekomen van een achterstand. Niks wees er echter op dat dat nu ook weer ging gebeuren, zeker niet toen Hrustic na precies een uur spelen de 2-0 achter Mous schoot. De goal paste prima in het spelbeeld van de tweede helft, waarin Zwolle er opnieuw niet aan te pas kwam en Groningen de dienst uitmaakte. Meteen na de 2-0 ontsnapten de Blauwvingers nog aan de 3-0, Hrustic raakte de lat.

Zwolle was door de momenten van Hrustic nog steeds niet wakker. Het oogde kansloos en totaal niet bij machte om ook maar ergens aanspraak op te maken. Het inbrengen van Reza Ghoochannejhad, die vorige week in een minuut of twintig vier keer scoorde, bracht daar geen verandering in. Hij bracht nog wel Pelle Clement in stelling, maar die schoot wat wild over. Het was eigenlijk de enige mooie aanval die Zwolle over de hele avond op de mat legde.

Groningen kon het duel rustig uitspelen, de zege kwam niet meer in gevaar. Invaller Mohamed El Hankouri had zelfs nog de 3-0 op zijn schoen, maar Mous keerde zijn inzet. Het bleef bij 2-0, waar Groningen en trainer Buijs zeer tevreden mee zijn. De serie van vier duels zonder zege kwam ten einde en Groningen heeft ten opzichte van de onderste ploegen weer wat lucht. Het heeft nu net als PEC zeven punten.

Opstellingen en beoordelingen*
FC Groningen: Sergio Padt 6.5, Deyovaisio Zeefuik 6.5, Mike te Wierik 6, Ko Itakura 6, Bart van Hintum 5, Azor Matusiwa 6.5 (90+2. Romano Postema -), Ahmed El Messaoudi 6, Ajdin Hrustic 7 (78. Sam Schreck -), Ramon Pascal Lundqvist 7 (72. Mohamed El Hankouri 5.5), Django Warmerdam 5.5, Charlison Benschop 6.

PEC Zwolle: Xavier Mous 5, Sai van Wermeskerken 5, Rick Dekker 5, Sam Kersten 5, Kenneth Paal 5, Pèlle Clement 5, Gustavo Hamer 5.5, Thomas Bruns 5, Iliass Bel Hassani 4.5 (55. Reza Ghoochannejhad 5), Lennart Thy 4.5, Mustafa Saymak 4.5 (71. Dennis Johnsen 5).

Man of the match: Ajdin Hrustic

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zaterdag 19 oktober 2019

  2. vrijdag 18 oktober 2019