FC Twente wil zich niet achter beslissingen Kamphuis verschuilen

FC Twente wil zich niet achter beslissingen Kamphuis verschuilen

21 september 2019 – Ongelukkig. Dat stempel past het best op de derby van FC Twente tegen Heracles Almelo (2-3). De Enschedeeërs voetbalden beter, maar de rivaal was gisteravond dodelijk efficiënt in de Grolsch Veste. Ook de arbitrale beslissingen vielen de andere kant op, maar daar wilden ze zich bij Twente niet achter verschuilen.Twente begon overtuigend aan de burenruzie. Aitor Cantalapiedra opende al vlot de score en was het wachten op meer doelpunten van de thuisploeg. Twente dacht de tweede ook te maken, maar na lang beraad met de VAR keurde scheidsrechter Jochem Kamphuis het doelpunt af. Voordat Javier Espinosa scoorde, toucheerde hij de bal met zijn arm. Tegenwoordig is aanvallend hands altijd hands en dus ging het feest terecht niet door.

Bij de twee andere momenten ging het vooral weer om interpretatie. Een paar minuten na het afgekeurde doelpunt schreeuwde Twente om een strafschop. Tim Breukers van Heracles raakte de bal met zijn elleboog en voorkwam daarmee een ogenschijnlijk doelpunt. Kamphuis en al zijn assistenten vonden het echter onvoldoende voor een penalty. Het laatste cruciale moment deed zich diep in de extra tijd van de tweede helft voor. Een zwaaiende arm van Mats Knoetser ging naar de bal, maar wederom kon Twente een strafschop vergeten.

"Het is wel een verschil als je met een 2-0 gaat rusten of 1-2 achter staat. Maar gaan we het op de VAR gooien? Ik wil me daar niet mee bezig houden. Wij moeten gewoon ons eigen spel spelen", zegt Twente-aanvoerder Peet Bijen tegen FCUpdate.nl. Op de persconferentie was trainer Gonzalo Garcia iets uitgesprokener. "Voor de scheidsrechter is het moeilijk, maar in mijn ogen is het een penalty, anders was het een doelpunt geweest. En in de blessuretijd kwam de bal op zijn hand." 

Kamphuis vertelde Garcia dat Breukers in de eerste helft geen opzettelijk hands maakte. "Maar wij mogen dit niet als excuus gebruiken. Soms heb je geluk met zulke beslissingen, soms niet. In de tweede helft waren we niet goed genoeg", aldus de Uruguayaanse oefenmeester.

Eigen boezem
Twente steekt vooral de hand in eigen boezem voor de eerste competitienederlaag van dit seizoen. "Ik vond ons vandaag de betere ploeg. Die 1-1 viel in een keer en ook de 2-1 kwam uit het niets", meent Bijen. "We waren dominant en maakten het spel, maar we moeten wel vaker scoren. Na rust waren we minder dreigend. Ik vond dit nog niet eens de minste wedstrijd van het seizoen. Het zijn echt die drie momenten van Heracles. Voor de rest gaven we weinig weg."

Dat Twente dan de eerste nederlaag lijdt tegen nota bene Heracles, is voor de promovendus wel extra zuur. Maar afgezien van dat, kan de ploeg van Garcia uitermate tevreden zijn over de rentree in de Eredivisie. Daar verandert het verlies van gisteravond niets aan. "We zijn goed begonnen, we vermaken de fans weer", zegt Bijen. "We mogen niet klagen. Daarom moeten we ook niet schrikken van deze nederlaag, of andere dingen gaan doen. We moeten op dezelfde weg doorgaan en dan valt het kwartje volgende week weer de goede kant uit."

Door: Steven Koelma

gerelateerd

Meer nieuws

  1. zondag 9 augustus 2020

  2. zaterdag 8 augustus 2020

  3. vrijdag 7 augustus 2020