Bedroevend Feyenoord terecht onderuit tegen inefficiënt Rangers

Bedroevend Feyenoord terecht onderuit tegen inefficiënt Rangers

19 september 2019 – Feyenoord is slecht begonnen aan het avontuur in de Europa League. De eerste wedstrijd in groep G werd donderdag op bezoek bij Rangers FC met 1-0 verloren. Sheyi Ojo tekende voor de enige treffer van de wedstrijd, die zeker van de kant van Feyenoord zeer matig was. In een duel met veel balverlies, nauwelijks goedlopende aanvallen en weinig kansen voor Feyenoord was er sprake van een valse start voor het elftal van Jaap Stam.Het duel stond naast het voetbal ook vooral in het teken van het herdenken van Fernando Ricksen, die gisteren aan de gevolgen van spierziekte ALS overleed. De oud-rechtsback van Rangers werd groots herdacht op Ibrox, zoals clubs in het Verenigd Koninkrijk wel is toevertrouwd. Een minuut stilte, na twee minuten een staande ovatie, bloemen buiten het stadion en spandoeken: de supporters lieten zien dat de dood van hun populaire oud-speler indruk had gemaakt en ook de meegereisde fans uit Rotterdam deden mee aan het eerbetoon voor hun landgenoot.

Schijn bedriegt
Op voetbalgebied schoot Feyenoord uit de startblokken en kon het al na vijf minuten de eerste kans noteren. Steven Berghuis kwam goed naar binnen en loste een schot dat werd geblokt. Twee minuten later stuitte Orkun Kökçü op Rangers-doelman Allan McGregor, die direct daarna Sam Larsson in het zijnet zag schieten. Feyenoord liet zien niet bang te zijn en te willen aanvallen, al bleek daarna al snel dat schijn soms bedriegt. Na tien minuten kantelde het duel namelijk volledig. Het tot dan toe onzichtbare Rangers kreeg na de eerste corner meteen een strafschop na oliedom hands van Edgar Ié. Feyenoord had de mazzel dat aanvoerder James Tavenier op de paal mikte.

Ondanks die misser groeide het vertrouwen bij de thuisploeg onder leiding van Steven Gerrard, terwijl Feyenoord werd teruggedrongen. Tien minuten na de gemiste strafschop ramde Scott Arfield een bal op de lat en vier minuten daarna kwam Rangers op een verdiende 1-0 voorsprong. Balverlies op het middenveld van Kökçü werd afgestraft door Ojo, die hard achter Vermeer raak wist te schieten.

Feyenoord zorgde aanvallend niet meer voor gevaar. Het had wel veel de bal, maar speelde deze toch vooral achterin rond. En daar maak je geen doelpunten. Tien minuten voor rust had Alfredo Morelos tot twee keer toe voor de 2-0 kunnen zorgen, maar telkens redde Vermeer in de rechterhoek. Een penaltyclaim van de Colombiaanse spits liep daarna ook op niks uit en Ojo raakte met een schot nog een keer de paal, waardoor Feyenoord verder leed bleef bespaard in de eerste helft.

Fout op fout
Na rust kopieerde Feyenoord de openingsfase van de eerste helft. De bezoekers van trainer Jaap Stam begonnen voortvarend, onder meer met drie hoekschoppen snel achter elkaar. Een kopballetje van Botteghin en een matig schot van Ridgeciano Haps waren het teleurstellende resultaat. Berghuis kwam opnieuw een aantal keer dreigend naar binnen, maar vond of keeper McGregor op zijn weg of schoot hoog over. Na de betere fase van Feyenoord werd Rangers rond het uur door de Rotterdammers zelf in het zadel geholpen met meerdere keren zeer slordig balverlies. De Schotse voorhoede strafte de fouten echter niet af.

In de laatste twintig minuten liet Rangers Feyenoord de bal hebben, wetende dat deze waarschijnlijk snel weer ingeleverd zou worden. De Schotten bleven zelf ook goed doorjagen op de achterhoede van Feyenoord en dat leverde de nodige problemen op. Verdediger Edgar Ié, die het seizoen nog veelbelovend begonnen was, had vandaag een offday en zelfs sterspeler Berghuis deelde soms in de malaise met bijvoorbeeld een slechte bal door het midden zomaar in de voeten van de tegenstander. Rangers loerde op de counter en was daar gevaarlijker mee dan Feyenoord in de gewone opbouw.

Geen recht op punt
Feyenoord had op basis van de hele wedstrijd geen recht op een resultaat, maar kreeg het in de slotfase bijna alsnog. Het lukte de ploeg eindelijk één van de snelle aanvallers weg te sturen met een bal achter de Schotse defensie, maar invaller Luciano Narsingh zag McGregor redding brengen op zijn poging in de verre hoek. Een vrije trap van Toornstra werd bovendien door de ervaren keeper nog uit de hoek geplukt. Het zeer effectieve Rangers bleef zonder veel moeite overeind. Zo kent Feyenoord een zeer slechte entree in de Europa League en bezet het door de zege van FC Porto op Young Boys nu op doelsaldo de derde plaats in de poule. Er zal echter nog heel veel moeten gebeuren wil Feyenoord er nog iets van gaan maken in deze groep.

Opstelling en beoordeling:
Feyenoord
: Kenneth Vermeer 7; Rick Karsdorp 5, Eric Botteghin 5,5, Edgar Ié 4, Ridgeciano Haps 6; Orkun Kökçü 6 (65. Luciano Narsingh 5,5), Leroy Fer 5, Renato Tapia 5,5; Steven Berghuis 7, Luis Sinisterra 6,5 (87. Jens Toornstra -), Sam Larsson 5,5 (78. Nicolai Jørgensen -)

Man of the match: Kenneth Vermeer
*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 20 oktober 2019

  2. zaterdag 19 oktober 2019