PEC Zwolle
0 – 0
ADO Den Haag

Tiental van AZ sleept in Belgrado punt uit het vuur

Tiental van AZ sleept in Belgrado punt uit het vuur

19 september 2019 – AZ heeft er zijn allerlaatste reserves voor moeten aanspreken, maar is met een gelijkspel tegen Partizan Belgrado begonnen aan zijn Europa League-campagne. De aanvankelijk heersende Alkmaarders werden na een half uur gereduceerd tot tiental na een domme rode kaart voor Jonas Svensson. De Serviërs kwamen na rust op een 2-1 voorsprong en leken een gewonnen wedstrijd te spelen. Eén bevlieging hielp AZ echter alsnog aan een punt: Calvin Stengs leverde de fabelachtige pass en Myron Boadu zorgde voor de niet meer verwachte 2-2.Trainer Arne Slot had vooraf weinig verrassingen in petto: de elf spelers die zaterdag tegen Sparta aan de aftrap stonden, luisterden vier dagen later in Belgrado naar de Europa League-hymne. Oude bekende Rajko Brezancic – tijdens het seizoen 2015/2016 actief in Alkmaar – begon op de bank bij Partizan, dat twee spelers met een Eredivisie-verleden opstelde: doelman Vladimir Stojkovic (ex-Vitesse) en spits Umar Sadiq (ex-NAC Breda).

Het jeugdige publiek – Partizan mocht vanwege een UEFA-straf alleen kinderen toelaten – zag hoe de thuisploeg enthousiast van start ging en AZ mikte op de tegenaanval. Dat leverde na twaalf minuten al succes op: Boadu miste de eerste opgelegde kans, maar Stengs bekroonde even later een schitterende aanval die liep via Fredrik Midtsjø en Oussama.

AZ gaf niets weg en had de zaken perfect onder controle, maar na een half uur ging het mis: Svensson liet zich verrassen door Takuma Asano, trok de Japanner onderuit en kreeg rood. Het Alkmaarse tiental kwam nog goed weg na een open kopkans voor Asano, maar moest kort voor rust alsnog een tegentreffer incasseren: Sadiq ging gretig naar de grond in duel met Stijn Wuytens, de Italiaanse arbiter Guida wees naar de stip en Bibras Natcho tekende voor 1-1.

Na rust mocht AZ verder met verdedigen en ontsnapte het direct aan een achterstand. Asano glipte weer door de AZ-linies heen, maar zag de volledig vrijstaande Nemanja Miletic over het hoofd en stuitte op Marco Bizot. Na ruim een uur was het alsnog raak: Sadiq raakte de paal, Teun Koopmeiners werd vervolgens in de weg gelopen door de arbiter en verzuimde weg te schieten. Natcho profiteerde en schoot vanuit de tweede lijn de 2-1 binnen.

Het leek over en sluiten voor AZ, dat echter vanuit het niets op gelijke hoogte kwam. Stengs had na rust nauwelijks een bal goed geraakt, maar leverde een weergaloze dieptepass op Boadu af. De spits bleef rustig en schoof de bal onder Stojkovic door: 2-2. Partizan moest even bijkomen, maar bracht AZ in de slotfase toch weer aan het wankelen: invallers Seydouba Soumah en Lazar Markovic hadden de 3-2 op de schoen, maar lieten de gasten uit Alkmaar ontsnappen.

AZ heeft tot zondagmiddag 16.45 uur de tijd om te herstellen van de slopende Europese avond: ADO Den Haag – de vaste bespeler van AZ's tijdelijke thuisbasis – is dan de tegenstander. Op donderdag 3 oktober wacht de volgende Europese klus tegen het grote Manchester United.

Opstelling en beoordelingen*
AZ: Marco Bizot 6.5; Jonas Svensson 3, Ron Vlaar 7, Stijn Wuytens 6 (54. Pantelis Hatzidiakos 7), Owen Wijndal 7; Fredrik Midtsjø 7, Dani de Wit 5.5, Teun Koopmeiners 4.5; Calvin Stengs 6, Myron Boadu 6, Oussama Idrissi 6.5 (31. Yukinari Sugawara 5)

Man of the match: Owen Wijndal
*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 20 oktober 2019

  2. zaterdag 19 oktober 2019