Ricksen (43) overleden na jarenlange strijd tegen ALS

Ricksen (43) overleden na jarenlange strijd tegen ALS

18 september 2019 – Fernando Ricksen is vanochtend overleden aan de gevolgen van ALS. Dat maakt zijn woordvoerder en biograaf Vincent Vries bekend. 'The fight is over', schrijft De Vries op Twitter. Ricksen werd de afgelopen jaren het boegbeeld van de strijd tegen de slopende spierziekte. De voormalig verdediger is 43 jaar oud geworden.Ricksen leed al jaren aan ALS. Zes jaar geleden maakte hij dat wereldkundig bij het tv-programma De Wereld Draait Door. Ricksen schoof toen aan voor de presentatie van zijn biografie Vechtlust. Sindsdien weigerde hij zich over te geven aan de slopende ziekte. De laatste maanden van zijn leven zat Ricksen in een Schots hospice. Ricksen kon toen alleen nog maar communiceren met een spraakcomputer. Ook kon hij afgelopen weken alleen zijn ogen nog bewegen. 

Eind juni hield Ricksen de laatste benefietavond om geld in te zamelen voor de spierziekte. De twaalfvoudig international van Oranje organiseerde tal van zulke benefietavonden. Voor Ricksen werd ook een inzamelingsactie gestart om een standbeeld bij het stadion bij Fortuna Sittard te realiseren. Die werd begin 2018 onthuld.

In 2014 organiseerde Fortuna Sittard een erewedstrijd voor Ricksen, wat tevens ook zijn laatste duel was. Onder meer Giovanni van Bronckhorst, Ronald Waterreus, Mark van Bommel, Shota Arveladze, Anatoliy Tymoschuk, Nacho Novo en Kevin Hofland maakten hun opwachting.

Als actief voetballer kwam de Limburger uit voor Fortuna Sittard, AZ, Rangers - morgen tegenstander van Feyenoord - en Zenit St. Petersburg. De rechtsback pakte vier landstitels, één met Zenit en drie met Rangers. Ook de UEFA Cup in 2008 met Zenit was een groot hoogtepunt uit zijn carrière.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 18 oktober 2019