Voor PSV gaat het in de Europa League ook om de toekomst

Voor PSV gaat het in de Europa League ook om de toekomst

19 september 2019 – PSV wil nu hoge ogen gooien in de Europa League. Het missen van de Champions League kwam even hard aan, maar de Eindhovenaren hebben met het oog op de toekomst geen enkele reden om een treetje lager er met de pet naar te gooien. Zoals zes jaar geleden bijvoorbeeld wel gebeurde.Dat seizoen sneuvelde PSV ook in de voorronde van de Champions League. In de laatste was AC Milan na de 1-1 in Eindhoven en 3-0 in San Siro te sterk en moest PSV verder in de Europa League. In een weinig aantrekkelijke poule met Ludogorets, Chornomorets en Dinamo Zagreb ging PSV af als een gieter. Door nederlagen tegen Ludogorets (0-2, 2-0) en Chornomorets (0-1) bereikte de ploeg met onder meer Memphis Depay, Jeffrey Bruma en Santiago Arias niet eens de volgende ronde.

Zo'n scenario is voor de aanstaande campagne ondenkbaar. Tenminste, PSV wil over vier jaar structureel bij de beste 32 clubs van Europa horen. Dan kan 24-voudig landskampioen de teugels niet zo laten vieren als destijds onder Phillip Cocu gebeurde. Met die ambitie is PSV in de poule met LASK Linz, Rosenborg en Sporting Portugal verplicht te overwinteren.

Visie 2030
Het streven om bij de Europese top te horen staat in het afgelopen zomer gepresenteerde Visie 2030. Dat doel heeft alles te maken met de Champions League. Het format daarvan verandert in 2024 (start van nieuwe driejarige, nog niet afgesproken cyclus) hoe dan ook. De vraag is hoe ingrijpend dat gebeurt. De UEFA en de ECA pleitten voor een nieuw piramidemodel met een promotie- en degradatieregeling. De poulefase van de Champions League zou uit 32 clubs in vier poules van acht moeten bestaan. Maar dat leverde ook een stormloop aan kritiek op.

Lees ook: 'Champions League-wijzigingen van 2024 verder uitgesteld'

Over de exacte nieuwe vormgeving van de Europese toernooien gebeurt op de achtergrond dus nog van alles. In tussentijd anticipeert PSV op de geopperde plannen. Een plek bij de eerste 32 zou betekenen dat PSV lang verzekerd is van voetbal in Europa, dat vanaf 2021 sowieso ook nog een derde clubtoernooi kent. Naast de Champions League en de Europa League lanceert de UEFA in 2021 de Europa Conference League, zoals de Europa League II naar verluidt officieel gaat heten.

Hendrix ziet statusverandering EL: "Dit is ook gewoon topniveau"

Resultaten uit het verleden lijken logischerwijs de graadmeter voor de selectie van de beste ploegen in Europa. Om die reden is PSV dit seizoen gebaat bij een goed seizoen in de Europa League. Te beginnen vanavond in eigen huis tegen Sporting Portugal, op papier de sterkste tegenstander in groep D. Van de selectie die in 2013 roemloos ten onder ging, zijn Jeroen Zoet en Jorrit Hendrix de enige overgebleven namen.

Van de huidige groep verwacht Ruud Gullit veel. "PSV heeft een heel goed elftal. Echt. PSV staat aan het begin van iets heel moois", laat hij aan FCUpdate.nl. weten. "De selectie heeft zoveel keuzes. Kijk het aan. Bij Ajax begon het vorig seizoen ook pas te lopen toen Tadic in de spits ging spelen. Het moet ook in elkaar vallen. Maar PSV heeft een geweldig elftal. Ik hoop echt dat ze het goed gaan doen."

Door: Steven Koelma

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 23 oktober 2019

  2. dinsdag 22 oktober 2019