Onana vergelijkt niet met vorig seizoen: "Maar spelen hetzelfde"

Onana vergelijkt niet met vorig seizoen: "Maar spelen hetzelfde"

18 september 2019 – Ajax boekte dinsdagavond met dezelfde cijfers als vorig seizoen direct de eerste overwinning van de groepsfase in de Champions League. Lille OSC werd aan de kant gezet met grotendeels overtuigend voetbal, toch kregen de Fransen zoveel kansen dat Andre Onana verkozen werd tot man van de wedstrijd. Hoewel hij het een eervolle uitverkiezing vindt, beseft hij zelf ook dat het een beter gevoel geeft als een veldspeler er met die prijs vandoor gaat.Als na een 3-0 overwinning de keeper van Ajax gekozen wordt tot Man of the Match, dan weet je in elk geval één ding zeker: het had qua uitslag ook een stuk spannender kunnen zijn. Die conclusie werd ook getrokken na de 3-0 zege van Ajax op Lille OSC dinsdagavond. Niet alleen lag Onana meermaals in de weg, ook kreeg hij in de slotfase nog hulp van het aluminium. "Ballen tegenhouden is mijn werk", glimlachte de hoofdrolspeler na de wedstrijd tegen Lille nuchter. Zijn goede spel en vele reddingen leverde hem de prestatie Man-of-the-Match op. "Het was een mooie avond voor mij, maar vooral omdat we wonnen."

Vergelijken
Net als vorig seizoen trapte Ajax in de Johan Cruijff ArenA af met een 3-0 overwinning: ook toen scoorde Nicolas Tagliafico (zelfs tweemaal). Dus dat de link naar het vorige zo succesvolle Champions League-seizoen werd gemaakt, snapt de Kameroense keeper maar al te goed. "Maar je kunt het niet echt vergelijken. Ook nu hebben we een goed team, hebben veel de bal. Natuurlijk hopen we dat het zo goed gaat als vorig seizoen, maar we weten niet hoe het zal gaan. Alleen God weet hoe het zal verlopen."

Lees ook: Onana mikt hoog: "Proberen Champions League te winnen"

Vorig seizoen sprak hij nog zeer ambitieus uit de cup met de grote oren te willen winnen met Ajax en geloofde ook echt dat het mogelijk was. Ditmaal is hij na de 3-0 zege een stuk ingetogener over de kansen, al is dat - ondanks de uitslag - gezien het spel niet gek. De Amsterdammers waren aan de bal goed, maar gaven ook een flink aantal kansen weg. Onana: "We zijn goed begonnen, maar moeten van wedstrijd tot wedstrijd bekijken wat we kunnen. We hebben met deze uitslag, 3-0, laten zien hoe goed we zijn. Net als vorig seizoen hebben we veel de bal, we maken doelpunten en vandaag houden we de nul. Dan is alles goed."

Geluk
De doelman vertelt het allemaal met een grote glimlach op zijn gezicht. Dát opponent Lille zoveel kansen creëerde, baart hem niet direct zorgen. "Dat hoort bij de Champions League. Als je in de groepsfase speelt, dan weet je dat de tegenstand zwaar zal zijn." Met reddingen vlak voor rust, na een uur spelen en een kwartier voor tijd voorkwam de goalie drie op bijna zekere treffers. "Al had ik hier en daar ook een beetje geluk", knikte hij eerlijk.

Het mooiste moment van de avond was voor Onana echter niet een redding van zijn hand. "Maar toen we ons tweede doelpunt van de wedstrijd maakten. Op dat moment haalden we de wedstrijd binnen. Het is heel belangrijk om de wedstrijd te killen als dat nodig is."

Gele kaart
Over 'killen' gesproken: Onana ging als enige Ajacied dinsdagavond op de bon. Nadat zijn maatje achterin Nicolas Tagliafico een flinke dreun te verwerken kreeg, stormde Onana, als een fervent gamer naar de PostNL-medewerker die FIFA 20 komt bezorgen, op het opstootje af. Het leverde de goalie een gele kaart op en met terugwerkende kracht valt die straf alleszins mee. "Want ik wilde hem vermoorden", verpakte Onana zijn boosheid in heldere beeldspraak.

In de kleine dertig meter die hij moest overbruggen om er te komen, bedacht hij zich niet en beschermde hij Tagliafico met alles wat hij had. "Want hij kreeg een flinke tik." Handig is het niet, beseft de keeper. "Maar voetbal is emotie. Dit is een fout van mij, maar ik heb er wel van geleerd. Soms gebeuren die dingen en dan heb je niet tijd genoeg om na te denken over je actie." Het was een heel klein smetje op een verder vrijwel perfect optreden van Onana, die wel vier keer zoveel schoten op zich af zag komen als een jaar eerder tegen AEK Athene. De uitslag is hetzelfde als destijds, toch valt er nog een hoop te winnen in het spel voor de Amsterdammers. Want als Erik ten Hag iemand niet als Man-of-the-Match wil zien, is het Onana wel.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. vrijdag 18 oktober 2019