Sterk Ajax begint Champions League met ruime zege op Lille

17 september 2019, 22:46

Ajax is de Champions League-campagne gestart met een ruime en sprankelende overwinning op Lille: 3-0. De Amsterdammers waren vanaf minuut één de bovenliggende partij en kwamen voor rust op 1-0 via Quincy Promes. Na rust breidden Edson Álvarez en Nicolas Tagliafico de voorsprong uit en zorgden daarmee voor de terechte overwinning. Ajax kroop overigens wel een aantal keren door het oog van de naald, want de Fransen misten drie grote kansen.

Het was vanaf de eerste minuut een heerlijk Champions League-avondje in de Johan Cruijff Arena. Ajax klapte er vanaf het begin op en domineerde tegen de Franse runner-up van vorig seizoen. Het was in de beginfase vooral opletten voor de Franse counters met de rappe en bedrijvige Victor Osimhen. De Amsterdammers creëerden de beste kansen. Zo kwam de eerste doelpoging na zes minuten van Quincy Promes, maar de ongevaarlijke inzet van onze landgenoot ging enkele meters naast.

Een kleine tien minuten later stichtte Ajax voor het eerst wel écht serieus gevaar. Nadat Dusan Tadic de bal op aangeven van Sergino Dest meegaf aan Hakim Ziyech, wurmde de Marokkaan zich tussen twee Lille-verdedigers door en schoot hij verwoestend hard op de binnenkant van de kruising. Twee minuten later werd een schot van Lisandro Martinez geblokt. Even later kwam Ajax alsnog op voorsprong: Quincy Promes kopte fraai raak op aangeven van Nicolas Tagliafico: 1-0.

Daarna volgde een mindere fase van de Amsterdammers. Na ruim een half uur spelen richtten alle pijlen zich op Renato Sanches, die een overtreding op Tagliafico maakte. Het leidde tot een opstootje, in die fase van het duel een van de weinig opzienbarende momenten. Ajax leek het even nodig te hebben, want prompt kregen de Amsterdammers een grote mogelijkheid. Edson Alvarez zette Promes vrij voor de Lille-doelman. Promes schoot ineens, waardoor het schot ongevaarlijk werd.

Op slag van rust kroop Ajax door het oog van de naald. Jonathan Ikoné kreeg de bal in de zestien vrij voor de voeten en kon uithalen, maar Andre Onana redde stijlvol met zijn benen. Juist toen Ajax aan een nieuwe aanval bouwde en Martinez de bal voor de voeten kreeg om uit te halen, besloot de Servische scheidsrechter tot voor het rustsignaal te fluiten.

Nadat Ajax ook na rust furieus uit de starblokken was geschoten (Ziyech loste al snel een schot na een knappe actie) was het Álvarez die de voorsprong vergrootte. Na een prachtige steekpass van David Neres schoot de Mexicaan de bal vanuit een lastige positie in de verre hoek: 2-0. Gevoelsmatig was dat een vroege beslissing van het duel, maar Lille was even later wéér dicht bij een doelpunt. Uit een voorzet van Osimhen kopte Ikoné van dichtbij recht op Onana.

Mocht dat nog twijfels opleveren, dan nam Nicolas Tagliafico die enkele minuten later weg. Uit een corner van Ziyech kopte de Argentijn prima raak in de verre hoek en gooide het duel daarmee definitief in het slot: 3-0. De beste kans daarna was voor Mehmet Celik, die oog in oog met Onana miste. In de laatste minuut was Yusuf Yazici namens Lille nog dicht bij een eretreffer, maar de inzet van de Lille-speler belandde op de paal.

Opstelling en beoordelingen*

Ajax: André Onana 7,5; Nicolas Tagliafico 7,5, Daley Blind 7, Joël Veltman 6,5, Sergino Dest 7; Lisandro Martinez 8 (87. Jurgen Ekkelenkamp -), Quincy Promes 7,5, Edson Álvarez 7,5; David Neres 7 (83. Klaas-Jan Huntelaar -), Dusan Tadic 7, Hakim Ziyech 7,5 (77. Noa Lang -).

Man of the match: Lisandro Martinez