Tegengestelde belangen clubs maakt nieuwe CL-opzet lastig

Tegengestelde belangen clubs maakt nieuwe CL-opzet lastig

12 september 2019 – De Europese voetbalclubs hebben een probleem over de toekomst van het internationale clubvoetbal. Afgelopen week werd duidelijk dat de plannen om een verandering van de Champions- en Europa League op de lange baan zijn geschoven door de UEFA, omdat er veel onvrede is over het nieuw ontworpen gesloten promotie-degradatiesysteem. Jacco Swart, directeur van de European Leagues, denkt dat de onderlinge verschillen alleen maar toe blijven nemen.Dat vertelt hij tegenover de Volkskrant over de plannen die vooralsnog zijn tegengehouden. De grote clubs willen meer wedstrijden spelen Europa en de competitie gesloten houden, om zo meer inkomsten te vergaren. De kleine clubs en landen willen juist meer mogelijkheden om toe treden tot de competitie, om zo de (financiële) strijd aan te gaan. Swart maakt zich als voorzitter van de Europea Leagues, een samenwerkingsverband van 36 profcompetities, hard voor alle belangen.

"Dit is een belangrijke en spannende periode, vanwege het ontwerp van het Europese clubvoetbal op de middellange termijn, met alle mogelijke gevolgen voor de nationale competities. Wij willen alles doen om de nationale competities de bakermat te laten blijven van het voetbal", vertelt hij, waarmee een gesloten Europees systeem dus zeker niet de voorkeur heeft.

Lees ook: 'Champions League-wijzigingen van 2024 verder uitgesteld'

Druk van grote clubs
Het grote gevaar van het cancelen van deze plannen, is dat het een supercompetitie – georganiseerd door de grootste en rijkste clubs van Europa – in de hand werkt. De absolute top van Europa zou een eigen league willen opstarten en mogelijk zelfs de nationale competities verlaten. Wat de uitkomst dus ook is, Swart verwacht niet dat het financiële gat ooit gedicht zal worden.

"Maar het voetbal is er niet alleen voor de grote clubs. Een nieuwe opzet mag niet ten koste gaan van al die andere clubs", stelt hij desondanks.

Reacties

Meer nieuws

  1. dinsdag 17 september 2019

  2. maandag 16 september 2019