Jong Oranje begint na valse start met ruime zege aan kwalificatie

Jong Oranje begint na valse start met ruime zege aan kwalificatie

10 september 2019 – Jong Oranje is op De Vijverberg goed begonnen aan de kwalificatiecyclus voor het EK 2021 in Slovenië en Hongarije. Na een valste start won de ploeg van bondscoach Erwin van de Looi met 5-1 van Jong Cyprus. De doelpunten kwamen op naam van Teun Koopmeiners, Dani de Wit (twee keer), Kaj Sierhuis en Deyovaisio Zeefuik.Het nieuwe Jong Oranje is er veel aan gelegen om zich voor het eerst sinds 2013 weer eens te plaatsen voor het Europees kampioenschap. In een groep met naast Cyprus ook Portugal, Noorwegen, Wit-Rusland en Gibraltar moet Jong Oranje eerste worden voor directe plaatsing. De twee beste nummers twee spelen in het najaar van 2020 nog play-offs om het laatste ticket.

Van de Looi kreeg in aanloop naar het eerste kwalificatieduel te maken met diverse afzeggingen. Justin Kluivert en Doneyll Malen meldden zich bij Ronald Koeman, terwijl Jay-Roy Grot, Myron Boadu en Tyrell Malacia ziek, zwak en misselijk waren. Door die afzeggingen kreeg AZ-linksback Owen Wijndal zijn basisdebuut en startte Sierhuis in de spits als vervanger van Malen.

Achterin vormden Perr Schuurs en Justing Hoogma het centrale duo van Jong Oranje. Zij stonden in de beginfase te schutteren en leidden een verrassende achterstand in. Een lange peer van Cyprus naar voren schatte Hoogma helemaal verkeerd in. Ook Schuurs verdedigende niet attent en kon Ruel Sotiriou zo ineens afronden.

Maar Jong Oranje liet zich niet van de wijs brengen. De Nederlandse beloften hadden veel meer kwaliteit in de ploeg en dat drukte zich al gauw uit in een voorsprong. Jong Oranje werd een handje geholpen met een domme, wilde tackle op Noa Lang in de zestien. De bal ging op de stip en vanaf elf meter maakte Koopmeiners geen fout. Koopmeiners leidde zelf de voorsprong in. Met een perfecte lange bal bereikte de aanvoerder Sierhuis. Op de achterlijn hield de spits het overzicht en legde hij breed op De Wit: 2-1. Het derde Nederlandse doelpunt kwam voort uit een Groningse combinatie. Zeefuik liet zijn ploeggenoot van FC Groningen van dichtbij scoren.

Daarmee was het duel al binnen het half uur gespeeld. Dat kwam de amusementswaarde voor het restant van de wedstrijd niet ten goede. Nederland probeerde en wilde wel op zoek naar meer doelpunten, maar de thuisploeg kreeg amper wat voor elkaar in de tegenvallende en saai tweede helft. In de slotfase liet Jong Oranje de doelpuntenteller nog wel oplopen. De Wit scoorde na een goede combinatie met Lang en Daishawn Redan de 4-1. Het slotakkoord nam Zeefuik voor zijn rekening. De mee naar voren gekomen rechtsback kreeg de bal voor zijn voeten en bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 5-1.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. donderdag 20 februari 2020

  2. woensdag 19 februari 2020