'Champions League-wijzigingen van 2024 verder uitgesteld'

'Champions League-wijzigingen van 2024 verder uitgesteld'

10 september 2019 – De wijzigingen in de opzet van de Champions League, die oorspronkelijk voor 2024 gepland stonden, worden mogelijk nog verder uitgesteld. De BBC Sport meldt dat op haar website: mogelijk wordt het initiatief - waarbij het miljardenbal meer zou gaan op basis van Europese resultaten - zelfs helemaal geschrapt. In de nieuwe opzet zou de poulefase in de Champions League in vier groepen van acht gespeeld worden. Dat zou betekenen dat iedere deelnemende club minstens veertien wedstrijden zou gaan spelen. En meer wedstrijden betekent meer inkomsten voor de club. Daarnaast zou er een promotie-degradatiesysteem voor het Europese clubvoetbal komen. Daarbij konden clubs degraderen uit de Champions League en ook promoveren vanuit de Europa League en de Europa League 2, het derde Europese toernooi dat vanaf 2021 van start gaat.

Lees ook: KNVB maakt zich zorgen en stuurt brandbrief naar de UEFA

Bij de nieuwe opzet zouden resultaten in de nationale competities minder uitmaken voor deelname aan Europese toernooien. Hierdoor zouden de topclubs van elk land bijna verzekerd zijn van een Champions League-plek, terwijl het voor de kleinere clubs steeds lastiger zou worden om zich te plaatsen voor deze toernooien. Ajax-directeur Edwin van der Sar is - anders dan de meeste Eredivisie-bestuurders - een voorstander van het doorvoeren van veranderingen in het huidige systeem, omdat de Amsterdammers afgelopen jaar nog een voorronde moesten spelen, ondanks dat het de halve finale had gehaald. 

Vooralsnog lijkt het erop dat de opzet van de Europese toernooien hetzelfde blijft en dat de voorgestelde wijzigingen voorlopig niet worden doorgevoerd. De Europese topclubs spelen zelf nog altijd met de gedachte om een soort competitie boven de Champions League te lanceren: die plannen staan los van dit nieuws. 

Lees ook: Van der Sar vond voorrondes 'schrijnend' en wil nieuwe opzet

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 10 augustus 2020

  2. zondag 9 augustus 2020

  3. zaterdag 8 augustus 2020