Krantenoverzicht: 'Oranje krijgt contouren van topelftal'

Krantenoverzicht: 'Oranje krijgt contouren van topelftal'

10 september 2019 – De Nederlandse ochtendkranten zijn eensgezind na de degelijke 0-4 overwinning van het Nederlands elftal op bezoek in Estland. Ze schrijven dat Oranje volwassen en geconcentreerd speelde in een wedstrijd waar weinig te winnen viel. 'Mooie avonden kunnen dit niet worden, winnen moet je wel', was de algemene conclusie. Een overzicht van de belangrijkste ochtendkranten. De Telegraaf roemt een 'volwassen en gefocust' Oranje na de overwinning op Estland, maar heeft ook een compliment voor de UEFA. 'Na het zien van negentig minuten Estland-Nederland is een driewerf hoera voor de Nations League op zijn plaats', schrijft de ochtendkrant, die de topduels een stuk leuker vond dan dergelijke EK-kwalificatieduels in Talinn. 'Het format viel inderdaad nauwelijks uit te leggen, maar na de eerste editie begrijpt iedereen het. En is het een succes, met wedstrijden tussen teams die aan elkaar gewaagd zijn in de top en in de lagere regionen van het Europese voetbal. Zo'n EK-kwalificatiewedstrijd als gisteren in Tallinn is het aankijken als competitief duel nauwelijks waard vanwege het gigantische kwaliteitsverschil tussen de nummer 100 en 16 op de FIFA-wereldranglijst.' En daarin deed Oranje wat het moest doen. 'Tot de gastheren het in het Lilleküla-stadion niet meer konden belopen en zo veel ruimte weggaven dat het gedreven Oranje de score na de 0-1 van Ryan Babel verder kon uitbouwen naar een acceptabele hoogte.'

Volgens Trouw ligt de weg naar het EK van 2020 na deze zege helemaal open voor Nederland. Na een spectaculaire wedstrijd tegen de Duitsers, was het tegen Estland 'een verplichte maar tegelijk acceptabele' overwinning. 'De periode van Koeman als bondscoach is leuk omdat het weinig van deze ondankbare wedstrijden heeft gespeeld. In het vervolg van deze kwalificatiereeks wacht Nederland eigenlijk alleen nog maar van deze wedstrijden, die tegen de zwakke broeders, die gespeeld moeten worden, gewonnen moeten worden en meer niet', aldus de Trouw.

Het Algemeen Dagblad wil nog niet te ver op de zaken vooruit lopen en stelt dat Oranje weer een stap dichter bij de kwalificatie is voor het EK. 'Er wordt geen polonaise gelopen, wel is er een tevreden gevoel na een tweeluik dat zes punten opleverde. Ryan Babel was de absolute sleutelspeler in de wedstrijd tegen Estland', schrijft het AD. 'Babel, de voetballer met het meest atypische carrièreverloop van alle internationals. Geen wereldtopper, wel een routinier op wie je bouwen kunt, zowel op het veld als daarbuiten. Hij is een belangrijk onderdeel van dit nieuwe Oranje. Deze interlandmaand heeft Oranje weer een stap verder gebracht.' Volgens het AD krijgt het steeds nadrukkelijker de contouren van een topelftal en een hecht collectief bovendien.

De Volkskrant spreekt van een 'professioneel en geconcentreerd' Oranje, die af een toe mooie staaltjes voetbal liet zien. 'Het spel van Oranje was redelijk aanvaardbaar, met hakjes en trucjes als versierselen op de gewone werkdag in Oost-Europa. Wel werd er veel breed gespeeld in plaats van vooruit en hierdoor hield de blauwe muur nog vrij lang stand. De andere optie, om zo'n muur af te breken, is spelen met een ouderwetse, boomlange spits, een type Luuk de Jong of Wout Weghorst, maar dat scenario gebruikt Nederland vooral bij nood', aldus De Volkskrant.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 15 september 2019

  2. zaterdag 14 september 2019